Znanstvenici testiraju razne postojeće lijekove da vide štiti li neki od korone. Sad misle da ovaj za gripu obećaje

Misle da bi visoke doze favipiravira mogle upaliti

ZADNJA IZMJENA: lis 16, 2020
Foto: Getty Images/iStockphoto
Što se upravo događa s koronavirusom:

Znanstvenici su otkrili da visoke doze lijeka favipiravira snažno inhibiraju SARS-CoV-2 kod hrčaka. Favipiravir je isto tako spriječio infekciju kod zdravih životinja koje su bile sa zaraženim hrčkom u istome kavezu, piše MNT. Potrebno je mnogo godina da se od nule razvije snažan antivirusni lijek za određenu virusnu infekciju.

Tijekom pandemije Covid-19 znanstvenici i kliničari morali su se fokusirati na prenamjenu postojećih lijekova. Na početku izbijanja pandemije široko se počeo upotrebljavati hidroksiklorokin kod teških bolesnika. U nedostatku životinjskog modela bolesti liječnici su se oslanjali na dokaze iz pokusa s korištenjem staničnih kultura što je sugeriralo da lijek djeluje.

Hidroksiklorokin je ipak neučinkovit

U lipnju, prvi konačni rezultati kliničkih istraživanja koja su uključivala ljude, otkrili su da je hidroksiklorokin neučinkovit. Virolozi sa Instituta za medicinska istraživanja Rega u Leuvenu u Belgiji, razvili su model COVID-19 kod hrčaka za koji se nadaju da će pružiti pouzdanije informacije prije nego rezultati kliničkih istraživanja postanu dostupni.

Antivirus lijek favipiravir dobio je u Japanu odobrenje za liječenje pandemijskih infekcija gripom. Znanstvenici su otkrili da su niske doze lijeka dale loše rezultate protiv novog koronavirusa, ali visoka doza je ono što čini razliku, ističe profesorica Leen Delang sa Instituta Rega.

Hrčci daju ključne informacije

Pouzdaju se u model hrčaka. “Naš model hrčaka je idealan za utvrđivanje koji se novi ili postojeći lijekovi mogu uzeti u obzir za kliničke studije”, kaže profesor Johan Neyts koji je sudjelovao u istraživanju. U prvim danima pandemije takav model još nije bio dostupan. Tada je jedina mogućnost bila istražiti na pacijentima može li im lijek kao hidroksiklorokin pomoći.

“Ispitivanje uspjeha liječenja hrčaka pruža ključne informacije koje mogu spriječiti gubitak dragocjenog vremena i energije kliničkim ispitivanjima lijekova koji ne djeluju”, kaže profesor Neyts.

Eva Benedik
Telegram autor
1960 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program