Znanstvenici su pronašli način kako da crvenom mesu dodaju beta karoten. To bi mogla biti važna stvar

Na isti način mesu mogu dodati druge fitonutrijente, što konačan proizvod čini daleko zdravijim

ZADNJA IZMJENA: lis 18, 2020
Foto: Vjekoslav Skledar

Ljubitelji crvenog mesa vjerojatno su navikli slušati o povezanosti njihovih omiljenih goveđih proizvoda s povećanim rizikom obolijevanja od karcinoma, osobito karcinoma debelog crijeva. No, znanstvenici sa sveučilišta Tufts kažu da su pronašli način kako da i ljubitelji mesa bezbrižnije uživaju u omiljenoj hrani, prenosi Study Finds.

Znanstvenici su 1990. godine stvorili zlatnu rižu želeći povećati hranjivu vrijednosti bijele riže. Baš kao što je zamišljeno da zlatna riža uključuje beta karoten, znanstvenici isto to rade sa stanicama uzgojenog mesa. Beta karoten je provitamin u mrkvi i rajčici koje goveđe stanice prirodno ne proizvode.

“Krave nemaju niti jedan gen za proizvodnju beta karotena”, kaže glavni autor projekta Andrew Stout. “Konstruirali smo mišićne stanice krave kako bi proizveli ovaj i druge fitonutrijente što nam omogućava da te prehrambene prednosti izravno prenesemo na uzgojeni mesni proizvod na način koji je neizvodljiv u konvencionalnoj proizvodnji mesa.”

Superiorna alternativa mesu

Na uzgojenim stanicama koje se stvaraju ubiranjem mišićnih stanica živih životinja, bez ubijanja krava, znanstvenici mogu izmijeniti oblik, teksturu i hranjivi profil uzgojenog mesa kako bi odgovarao ukusu kupca, korištenjem istih tehnika koje stvaraju zlatnu rižu. Stout kaže da ovo dokazuje da znanstvenici mogu stvoriti alternativu za meso, nutritivno superiorniju od uzgojenog mesa.

Autori studije smatraju da je još jedna dobrobit ovog genetskog otkrića izostanak sredstava koja uzrokuju karcinom. Jedina prepreka trenutno su visoki troškovi proizvodnje. Mesna industrija još uvijek ima prednost u pogledu cijena pa će vjerojatno biti izazov kultivirano meso učiniti konkurentnim. Usprkos tome, izvješće Fortune Business iz prošloga mjeseca procjenjuje da će tržište zamjena za meso do 2026. godine vrijediti 8,6 milijardi dolara godišnje.

Eva Benedik
Telegram autor
1960 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program