Znanstvenici su na Mjesecu pronašli hrđu. To bi trebalo biti nemoguće

Čini se da je hrđa stigla sa Zemlje

ZADNJA IZMJENA: ruj 10, 2020
Foto: Getty Images/iStockphoto

Na površini Mjeseca otkrivena su grupirana područja s hrđom koja nastaje kroz proces korozije. Za koroziju su, pak, potrebni kisik, voda i oksidacijski uvjeti, sve ono što na Mjesecu nedostaje. Pa otkud onda željezni oksid, odnosno hrđa na Mjesecu? Zemlja se čini kao jedina mogućnost.

Mjesec je siromašan kisikom, bez tekuće vode, ima oskudni okoliš koji onemogućava oksidaciju, piše Vice. Znanstvenici pretpostavljaju da je kisik, potreban za reakciju kojom nastaje proces korozije, donio vjetar sa Zemlje o čemu je objavljen rad u časopisu Science Advances. Hrđa je crvenkastosmeđa tvar koja nastaje reakcijom atoma željeza s kisikom i vodom, u procesu oksidacije.

Hrđa je stigla vjetrom sa Zemlje?

Vrlo tanka mjesečeva atmosfera nema puno kisika, a solarni vjetrovi neprestano pušu. Dok je hrđa na Zemlji česta, otkrivanje na Mjesecu je iznenadilo znanstvenike. “Ovo su osnove kemije, svi znamo da je mjesečeva površina oskudna pa ne očekujemo da ćemo naći hematit”, kažu. Otkriće je podsjetnik na to kako su, iako udaljeni više od 200 tisuća milja, Zemlja i Mjesec vrlo povezani.

Zemljin vjetar vjerojatno je, u ciklusima, prenio materijal na Mjesec i štitio ga od solarnih vjetrova tijekom nekoliko dana. Otkriće bi moglo utjecati na istraživanje svemira i kolonizaciju Mjeseca. Područja mjesečeve površine koja imaju hematit mogla bi imati višu razinu kisika i vode što te regije čini boljima od ostatka Mjeseca.

“U budućnosti, ova vrsta željeza s mjesečeve površine moga bi se koristiti”, kaže glavni autor studije znanstvenik Shaui Li sa sveučilišta Hawaii. Li je 2018. godine otkrio led u polarnim regijama Mjeseca.

Eva Benedik
Telegram autor
1951 članak Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program