Znanstvenici istražuju može li obična prehlada štititi od koronavirusa

Ključ je u interferonu koji tijelo proizvodi kada se bori protiv virusa prehlade

ZADNJA IZMJENA: lis 7, 2020
Foto: Getty Images/iStockphoto
Što se upravo događa s koronavirusom:

Znanstvenici smatraju kako bi obična prehlada mogla pružiti zaštitu od zaraze koronavirusom, piše MSN. Stručnjaci sa sveučilišta Yale otkrili su da napad rinovirusa, najčešćeg uzročnika prehlade, pokreće tjelesnu antivirusnu obranu, pripremajući imunološki sustav na odbacivanje drugih virusa.

Tijelo se bori protiv rinovirusa proizvodeći interferon. Znanstvenici prije nisu bili sigurni hoće li interferon stvoren kao odgovor na jedan virus prepoznati drugi, ali studija s Yalea kaže da je izloženost rinovirusu stvorila imunološki odgovor protiv gripe, sugerirajući da štiti i od drugih virusa.

Kratkotrajni imunitet

Liječnica Ellen Foxman s Medicinskog fakulteta Yale, rekla je da obrana interferonom djeluje samo na početku infekcije pa se može koristiti kao način privremene zaštite ljudi koji su u visokom riziku. Stanice koje čine sluznicu dišnih puteva su mjesto gdje svi virusi trebaju ući da bi rasli. To uključuje sve viruse koje dobivamo udisanjem, gripu, prehladu, Covid-19.

Dr. Foxman smatra da imunitet temeljen na interferonu traje tjedan dana, možda do dva tjedna i ne sprječava infekciju zauvijek. Ali svakako može pružiti privremenu zaštitu protiv zaraze drugim virusom. Ipak, SARS-CoV-2 je vrlo nepredvidljiv virus.

Interferoni se već koriste kao antivirusni tretmani za druge bolesti. Dr. Foxman upozorava da reakcija na interferon izaziva puno istih simptoma kao prehlada, ali ako sprječavamo opasniji virus, možda to ima smisla.

Eva Benedik
Telegram autor
1955 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program