Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Život

Žene koje piju alkohol svaki dan imaju veće šanse da dobiju rak dojke

Žene koje imaju obiteljsku povijest karcinoma trebale bi smanjiti alkohol

13422669893_ddaad18ddc_k
Pošalji Podijeli Tweetaj

Mala čaša vina koju dnevno popijete čini se kao posve bezazlena količina alkohola. Ali znanstvenici s Harvard School of Public Health upozoravaju da i jedna čaša vina dnevno povećava rizik obolijevanja od određenih karcinoma, osoboto karcinoma dojke za 13 posto. Novi dokazi ukazuju da čak i ako slijedimo upute o zdravom i umjerenom ispijanju alkohola, to može biti opasno za zdravlje.

U opasnosti od malignih bolesti su i jetra, crijeva, grlo, usta, ezofagus i larinks, objavio je British Medical Journal. Osobe koje imaju obiteljsku povijest oboljevanja od karcinoma, osobito od karcinoma dojke, trebale bi razmotriti da smanje čak i preporučeni limit unosa alkohola ili posve prestanu piti.

Dugo je poznato da je teško opijanje velika prijetnja jetri, da deblja i poslije dugogodišnjeg pijenja izaziva niz drugih bolesti.

Kod muškaraca također postoji rizik, ali samo ako puše

Rezultati studije o umjerenom pijenju alkohola zasnivaju se na promatranju zdravstvenih podataka 135.000 ljudi kroz dugi period od 30 godina. Žene riskiraju i ako piju samo 120 ml vina dnevno.

Studija rađena prošli mjesec u Velikoj Britaniji upozorila je kako pijenje postaje fenomen srednje klase i da i muškarci i žene iznad 50 postaju ubrzo problematični alkoholičari.

Kod muškaraca je malo kompliciranije. Oni koji piju 355 ml piva dnevno imaju veći rizik od karcinoma ali samo ako i puše. Oni koji ne puše i piju unutar preporuke, nemaju veći rizik.

Smatra se da je pijenje alkohola povezano sa karcinomom dojke jer alkohol povećava razinu estrogena koji potiče tumore u tkivu dojke.

Pročitaj i ovo  
Podijeli 3 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani