Zbog cjepiva za koronu moglo bi stradati do pola milijuna morskih pasa

Neke farmaceutske kompanije koriste sastojak skvalen iz masne jetre morskih pasa

ZADNJA IZMJENA: lis 7, 2020
Foto: Getty Images/iStockphoto
Što se upravo događa s koronavirusom:

Grupa za zaštitu morskih pasa procjenjuje da bi čak pola milijuna morskih pasa moglo biti ubijeno u utrci oko proizvodnje učinkovitog cjepiva protiv Covid-19. Nekoliko kandidata za cjepivo zahtijeva sastojak iz jetre morskih pasa, a kako jača pritisak na brzu proizvodnju cjepiva, morski psi bi mogli biti žrtvovani, piše Vice News.

Neke farmaceutske kompanije koriste sastojak skvalen iz masne jetre morskih pasa. Skvalen je vrlo traženi sastojak u kozmetici zbog hidratantnih svojstava ali se koristi i u cjepivima kao pomoćno sredstvo koje može potaknuti bolji imunološki odgovor, objašnjava Miami Herald.

Za sada ima 176 kandidata za cjepivo, od čega 5 koristi skvalen. Bude li takvo cjepivo najefikasnije, za liječenje svih na svijetu trebat će oko 250 tisuća morskih pasa. A ako ćemo trebati dvije doze, to je pola milijuna morskih pasa. Pretjerani izlov morskih pasa je globalno već na kritičnoj razini.

Godišnje strada 100 milijuna morskih pasa

Industrija skvalena treba godišnje oko 3 milijuna morskih pasa. Mnoge vrste su već u opasnosti od izumiranja zbog pretjeranog izlova i trgovine perajama morskih pasa zbog čega godišnje strada 100 milijuna morskih pasa.

Skvalen pomaže morskim psima da plivaju pod vodom, vrste koje žive dublje imaju masniju jetru. Morski psi dubokih mora dugo i polagano rastu, a to otežava oporavak od pretjeranog izlova. Ovisnost o skvalenu morskih pasa mogla bi značiti katastrofu za vrste koje su već na rubu izumiranja.

Udruge traže da farmaceutska industrija koristi biljne alternative kao maslinovo ulje, šećernu trsku, kvasac koji imaju različitu razinu uspjeha kao pomoćna sredstva. Te su opcije skuplje za oko 30 posto i treba puno više remena za ekstrahiranje nego skvalen morskih pasa. “Farmaceutska industrija će profitirati od globalnog cjepiva, pa je razumno upozoriti i tražiti da počnu misliti o pouzdanoj i održivoj proizvodnji”, kažu udruge.

Eva Benedik
Telegram autor
1960 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program