Vlada preko Facebooka pokušava uvjeriti građane da se drže mjera: ‘Znamo, dosta vam preporuka, ali…’

Samo se treba držati poznatih mjera: distance, redovite dezinfekcije ruku i nošenja maski

ZADNJA IZMJENA: lis 16, 2020
Foto: Marko Dimic/PIXSELL
Što se upravo događa s koronavirusom:

Vlada Republike Hrvatske danas se građanima obratila podužom porukom na Facebooku. U njoj se apelira da se svi nastave pridržavati protuepidemijskih mjera, uz ozbiljnu napomenu kako će u suprotnom zdravstveni sustav ubrzo doći do ruba pucanja. “Znamo, dosta vam je virusa, dosta vam je preporuka, dosta vam je mjera, ali ne samo u Hrvatskoj već u cijeloj EU brojevi zaraženih osoba snažno rastu i zato osobna odgovornost pri poštivanju mjera na snazi ostaje ključ svega. Odustanemo li od toga doći ćemo do preopterećenosti zdravstvenog sustava koji ima svoje granice”, pišu.

Naglašavaju kako nikoga ne pokušavaju zastrašiti, ali zdravstveni sustav je ranjiv, a broj onih koji trebaju liječničku pomoć raste. “Ukoliko se bolnički kapaciteti nastave puniti na ovaj način možemo doći u situaciju da adekvatnu zdravstvenu skrb neće moći primiti ni oni koji boluju od drugih bolesti, a nužno im je potrebna. U takvoj situaciji još nismo i imamo kapacitete, ali vrlo lako možemo biti“, pišu iz Vlade.

U poruci iz Vlade napominju kako najveći dio zaraženih neće imati teže simptome, ali svaki novi teži slučaj treba bolničku njegu. Mjere koje su na snazi dovoljne su da se izbjegne širenje zaraze ako se poštuju, naglašavaju, pa još jednom podsjećaju na važnost držanje distance, redovite dezinfekcije ruku i nošenja maski.

Nosite maske

„U odnosu na druge EU države sa sličnim brojkama imamo puno liberalnije mjere i želimo da takve i ostanu. Život ne smije stati i upravo zato razgovaramo s gospodarstvenicima te radimo sve kako bismo nastavili živjeti sa što je moguće manje smetnji do pronalaska lijeka ili cjepiva, ali zato trebamo vašu pomoć“, pišu u nastavku poruke, te na građane apeliraju da zbog najranjivijih dijelova društva izdrže novo normalno.

Na kraju se iz Vlade osvrću na mjeru nošenja maski. „Veliki broj vas pita zašto sada maskice da, a na početku ne; #COVID19 je novi virus i kako ga upoznajemo tako se mijenjaju i spoznaje o tome što može pomoći, a što ne u zaustavljanju njegova širenja. Maske su se pokazale kao dobar alat i zato apeliramo da ih nosite kada je potrebno“, pišu, te sve zainteresirane pozivaju da se detaljnije informiraju na stranici koronavirus.hr.

Znamo, dosta vam je virusa, dosta vam je preporuka, dosta vam je mjera, ali ne samo u Hrvatskoj već u cijeloj EU brojevi…

Posted by Vlada Republike Hrvatske on Friday, October 16, 2020

Vedran Vrabec
Telegram autor
2146 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program