Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Život

U kineskim kampovima klince ovisne o internetu mlate i šalju na elektrošokove. Sad su to napokon zabranili

Roditelji masovno šalju svoju djecu na odvikavanje u popularne kampove

Pošalji Podijeli Tweetaj

Kina je zabranila korištenje električne šok terapije, premlaćivanje i slične nasilne metode koje su se koristile u liječenju mladih osoba ovisnih o internetu, piše The Telegraph. Kineski mediji objavili su kako se u kineskoj pokrajini Shandong oko šest tisuća ovisnika, većinom tinejdžera, liječilo električnom stimulacijom. Kineski mediji pišu kako će ova zakonska regulativa napokon “štititi prava maloljetnika”.

Kinezi su zabranili svim tzv. online gaming kompanijama da između ponoći i osam sati ujutro pružaju svoje usluge mladim ljudima. Osim toga, nove zakonske mjere zabranjuju nasilne metode odvikavanja od interneta, koje su se provodile u specijalnim kampovima. “Svim organizacijama i pojedincima zabranjuju se radnje koje mogu ugroziti mentalno zdravlje i prava mladih ljudi”, objavljeno je na službenim stranicama kineske Vlade.

Pretučen do smrti u kampu

U Kini postoji više od 710 milijuna korisnika interneta, a njih 23 posto mlađe je od 19 godina. Pretpostavlja se da je oko 10 posto mladih Kineza ovisno o internetu. Jedan dio kineskih tinejdžera boravilo je u specijalnim kampovima. Za njih se saznalo 2009. godine kada je jedan 15-godišnjak preminuo zbog brutalnih metoda odvikavanja.

Umro je 24 sata nakon što je zaprimljen u kamp, a navodno je bio pretučen do smrti. Jedna kineska tinejdžerka prošle je godine zavezala svoju mamu za stolac i izgladnjivala je do smrti. Navodno joj se tako osvetila jer ju je mama prijavila u kamp za odvikavanje. U Kini djeluje oko 250 centara za odvikavanja. Većina je prijavljena zbog toga što se u njima provode nasilne metode i zlostavljanja.

Pročitaj i ovo   
Podijeli 3 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani