Što bi vam se moglo dogoditi ako imate čudnu naviku dijeljenja četkice za zube (ili ste je samo malo posudili)

Četkice za zube sadrže patogene bakterije poput stafilokoka ili escherichije coli

ZADNJA IZMJENA: velj. 29, 2016
Foto: Steven Lilley/Flickr

Ujutro se probudite, još pospani, u polumraku kupaonice posežete za četkicom za zube i automatski operete zube. Odmah ste svježiji ali odjednom primijetite da to nije vaša četkica.

Ili ste se probudili kod nekoga pa vam se taj čas učinilo da je važno oprati zube i da biste možda mogli posuditi četkicu. Već trenutak kasnije pitat ćete se, što ste učinili.

Najgora stvar koja bi se mogla dogoditi

Teoretski ovo je jako loše. Revizija studija objavljenih u Nursing Study and Practice pokazuje da četkice za zube sadrže patogene bakterije poput stafilokoka, escherichie coli i pseudomonasa.

Možete dobiti parodontnu bolest ili oralni herpes ako vlasnik četkice ima trenutno mjehurić. Ako vam desni krvare pa bakterija uđe u krv, moguć je hepatitis, AIDS ili koja druga zarazna bolest.

2952129288_a08c72e5a6_o
Bakterije iz usta vlasnika četkice naći će se i u vašim ustima Anderson Mancini/Flickr

Koja god bakterija bila u ustima te osobe, ona će se naći u vašim ustima. Možete zaraditi prehladu, gripu ili herpes od virusa koji čuče na četkici. Viruse je teško ubiti jer mogu preživjeti i nekoliko dana na plastici ili metalu.

Što će se vjerojatno dogoditi

Vjerojatnije je da nećete uloviti ništa jače od prehlade što se ne bi dogodilo tako dugo dok ne pomiješate slinu sa partnerom koji je bolestan. Kada ljudi žive zajedno puno je načina da se prenese bakterija.

Poljubac, dijeljenje hrane i pića, držanje za ruku sve to pogoduje transferu bakterija. Dijeljenje četkice za zube je odurno ali vjerojatno samo malo više štetno nego druge stvari koje parovi ili obitelj dijele.

Još uvijek vas je strah? Isperite usta nekom jakom dezifekcijskom tekućinom za usnu šupljinu, kao listerine, odmah nakon kontakta sa tuđom četkicom. Minimalizirat ćete ili posve uništiti zarazu moguću izlaganjem.

Ne zaboravite da svoju četkicu morate mijenjati svaka tri mjeseca i poslije svake bolesti poput crijevne infekcije ili prehlade. To će spriječiti ponovnu zarazu moguću u skoroj budućnosti.

Eva Benedik
Telegram autor
1428 članaka Više o autoru