Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Život

Plijesan u kući može imati dosta ozbiljne posljedice, izvukli smo neke najvažnije činjenice o tome

Djeca koja žive u vlažnim domovima imaju 49 posto veću šansu da dobiju astmu

Pošalji Podijeli Tweetaj

Plijesan u kući nikako nije poželjna. To su gljivice koje su potencijalno opasne za zdravlje. Studija je pokazala da djeca koja žive u vlažnim domovima imaju 49 posto veću vjerojatnost da će dobiti astmu i 39 posto češće imaju nosne alergije i teže dišu. Djeci i starijim odraslim osobama te pacijentima koji se liječe od karcinoma, imunološki sustav je kompromitiraniji pa imaju veći rizik od zdravstvenih problema vezanih za izloženost plijesni.

Neki stručnjaci, ne svi, sugeriraju da toksini i plijesni mogu prodrijeti u tijelo i izazvati stalne upale koje su onda odgovorne za nedijagnosticirane kronične simptome od kojih pate mnogi ljudi, umor, bol u mišićima i mutan mozak.

Može izazvati alergijske reakcije

Razlog zašto plijesan ima potencijalan utjecaj na zdravstvene probleme je taj što oni proizvode alergene, iritante i u nekim slučajevima potencijalno toksične supstance. Inhaliranje ili dodirivanje plijesni i njihovih spora može izazvati alergijske reakcije.

Ne posežite za kaustičnim čistačima plijesni ili kemijskim sprejevima. Većina tih sredstava za čišćenje kućanstava sadrži spojeve koji nadražuju i druge kemikalije koji mogu pogoršati kvalitetu zraka koji udišemo i ugroziti zdravlje.

Kako izbjeći plijesan u kući

Puno je savjeta kako izbjeći plijesan. Ključ je u kontroli vlage koja je prisutna u kući. Popravite pipe koje cure što je prije moguće. Osušite mokre mrlje u roku od 48 sati. Spriječite kondenzaciju izoliranih površina zagrijavanjem ili pojačajte cirkulaciju zraka. Uključite kupaonske ventilatore dok se kupate i uklonite vodu poslije, sa poda, zida, pipa.

Ručnike osušite što prije. Održavajte unutrašnju vlažnost ispod 60 posto, idealno između 30 i 50 posto. Smanjite razinu vlage u kući otvaranjem prozora ako je zrak vani hladan i suh ili sa odvlaživačem zraka ako je vani toplo i vlažno. Kontrolirajte sustave za grijanje i hlađenje u vašem domu redovito. Vodite računa da su čisti i da zrak cirkulira kako treba bez smetnje. Pazite da vam je sušilica rublja ozračena kako treba.

Pročitaj i ovo    
Podijeli 17 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani