Osječki azil javlja da su preuzeli ‘najjadnije pse ove godine’. Najgore je što su takvi stigli iz nečijeg doma

Dvije kujice, mama i kći, imaju stravično duge nokte, jednoj je otpala dlaka, prepune su upala i buha

ZADNJA IZMJENA: lis 7, 2020
Foto: Azil Osijek

U azil Osijek u ponedjeljak su stigli, kako ih opisuju, “najjadniji psi koje su primili ove godine”. Radi se o kujicama kojima su dali ime Điđi i Miđi, majci i kćeri koje imaju 7 i 5 godina. Iako tako izgledaju, Điđi i Miđi nisu stigle s ceste. Imale su vlasnika i dom, ali njihovo stanje dovoljno govori o tome kako su se brinuli o njima.

Kako kažu iz azila, njihov vlasnik bio je stariji čovjek kojeg je obitelj sada smjestila u dom, a njih su ostavili u azilu u strašnom stanju. “Zar je moguće da njih dvije dođu iz nečije kuće prepune buha, kći potpuno bez dlake?”, kažu iz azila i dodaju kako već dugo nisu tako nešto vidjeli. Osim dlake, i nokti su im u katastrofalnom stanju.

One su najjadniji psi koje smo prilmili ove godine,a kad ja to kažem,a znate da je konkurencija ove godine im bila…

Posted by Azil Osijek-volonteri on Tuesday, October 6, 2020

Žele im omogućiti nov početak

Iz azila su im namjerno dali nova imena: “Dale smo im imena Điđi i Miđi. Ne želimo da imaju ikakve veze sa svojim dosadašnjim životom, pa im nećemo ni imena zadržati. Dobit će nov identitet, novi početak. Za početak zdravlje i čipove. Nisu ni cijepljene, ni čipirane, ni kastrirane, ni liječene ni tretirane protiv buha, ma ništa…”, govore iz azila.

Kako kažu, posebno je tužno što je njihov vlasnik, stariji čovjek, imao susjedu na koju je, tvrde, prepisao svu imovinu. Kako kažu, ona ga je njegovala dok ga nisu smjestili u dom. “Ako se već on više nije mogao brinuti o njima, mogla je gospođa. Ali ona im ni ampulu nije stavila. Kada smo joj rekle da bi trebala barem osnovne stvari pokriti za njih dvije, rekla nam je da će nas tužiti”, kažu iz azila.

Ove dvije kujice u azilu su završile baš pred zimu, kada su temperature sve niže, a one nemaju ni podlaku ni dlaku. Bilo bi idealno kada bi ih netko primio na privremeni smještaj, da se od svih terapija i liječenja ne oporavljaju u azilu. “Bilo bi super kada bi se oporavljale negdje gdje je manja buka, stres, gdje je toplije…”, govore iz azila.

Stanje njihovih noktiju Azil Osijek

Jako su uplašene

Điđi i Miđi tek trebaju proći detaljne preglede, ali ovo što volonteri vide na prvu nije dobro. “Miđi ima upalu kože, vjerojatno posljedično. Napravili smo hormone štitnjače i okej su, sad testiramo na još neke autoimune bolesti pa ćemo znati više. Ima upalu ušiju i očiju čija sluznica je toliko suha da je naša veterinarka rekla da to nikada nije vidjela”, kažu iz azila.

Osim toga, obje su jako anemične, a Điđin nalaz krvi i tjelesna temperatura ukazuju na tešku upalu, ali iz azila još ne znaju o čemu se radi. Trenutno dobiva antibiotike pa će nalaze ponoviti za tjedan dana i vidjeti kakvi će biti. Iz azila dodaju da su kujice strašno uplašene i da ne znaju imaju li zajedno desetak kila, toliko su mršave.

S obzirom na njihovo stanje, veterinarski troškovi će biti golemi i iz osječkog azila zamolili su za pomoć. Ako itko želi i može pomoći ovo su podaci: Udruga Pobjede; IBAN HR8823400091110405854. Podaci za uplate iz inozemstva: Privredna banka Zagreb d.d. 10000 Zagreb, Račkoga 6, Croatia; swift code: PBZGHR2X, PayPal: [email protected]

Željka Orešković
Telegram autor
1213 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program