Nova studija tvrdi da četvrtina trudnih ženki morskih pasa i raža, ako ih se ulovi, spontano pobaci

Uglavnom se radi o abortusima izazvanim traumom, no ne zna se je li fizičkom ili psihološkom

ZADNJA IZMJENA: stu. 4, 2017
Foto: Elias Levy/Flickr

Australski istraživači otkrili su da četvrtina trudnih ženki morskih pasa i raža pobaci ukoliko budu ulovljene. To je pokazala analiza zabilježenih slučajeva prekinutih trudnoća ili pak preuranjenih okota kod onih ženki koje su bile zarobljene. U prosjeku je 24 posto njih izgubilo mlade. Istraživanje je obuhvatilo više od 88 vrsta. Kod nekih vrsta, kao što je, primjerice, žutuga ljubičasta, stopa pobačaja kod zarobljenih ženki je 85 posto.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Biological Conservation, a obuhvatilo je i 41 snimku poroda morskih pasa i raža objavljenih na društvenim mrežama. Otkriveno je da su u većini slučajeva to zapravo bili abortusi izazvani traumom. Ovaj fenomen je često pogrešno interpretiran te ga uglavnom nitko nije prijavljivao udrugama i organizacijama zaduženima za nadzor i praćenje, a imao je priličan učinak na ukupnu populaciju ovih vrsti.

Ne zna se je li stres izazvan fizičkim ili psihičkim traumama

Kye Adams, voditelj istraživanja i doktorand na Sveučilištu u Wollongongu, izjavio je da je potrebno educirati rekreativne ribolovce o riziku lovljenja trudnih ženki morskih pasa i raža. “Oni ne shvaćaju da se radi o abortusu, nego misle da su svjedoci normalnog, prirodnog okota”, rekao je Adams. Kaže da je trudne ženke lako prepoznati jer su prilično debele pa da ih se, ukoliko budu ulovljene, pusti bez podizanja iz vode.

Stres je glavni uzročnik pobačaja u svim zabilježenim slučajevima, no Adams je rekao da nemaju dovoljno informacija kako bi utvrdili je li on povezan s fizičkim traumama, odnosno ozljedama od harpuna i mreže, ili pak psihološkim traumama. Potrebno je educirati i istraživače koji love i označavaju ove morske pse i raže.

Oko 80 posto morskih pasa i raža koje su ulovili australski rekreativni ribolovci bilo je pušteno natrag u vodu, ali, kako kaže Adams, trauma je svejedno bila dovoljna da izazove abortus. Oko 60 posto vrsta morskih pasa rađa žive mlade, a gestacijsko razdoblje traje dvije godine. Stoga izgubljene trudnoće imaju velik utjecaj na opstanak vrsta, jer se u obzir trebaju uzeti dugo razdoblje trudnoće te spori rast i sazrijevanje.

Andrea Božić
Telegram autor
172 članka Više o autoru