Izgleda da stavljamo previše paste na četkicu; jedan zubar pokazao je koliko je dovoljno

Čovjek je otkrio nekoliko nepoznatih, zanimljivih detalja o četkanju

ZADNJA IZMJENA: lis 16, 2020
Foto: screenshot TikTok/ Dr. Gao

Malezijski zubar, Gao Jye Teh nedavno je na TikToku podijelio snimku savjeta za oralno zdravlje i tako postao zvijezda zubne higijene na društvenim mrežama. U videu, koji je pogledalo 7,5 milijuna ljudi, pokazao je koju količinu zubne paste trebamo nanositi na četkicu, prenosi Health.

Za ljude starije od 3 godine to je veličina graška. Isto piše i na pakiranju zubne paste, ali naravno da to nitko ne čita. Doktor Gao je video podijelio i na Instagramu, napisavši u naslovu “Reklame vam lažu. Ne trebate koristiti toliko paste za zube”.

View this post on Instagram

Commercials are lying to you! You don’t need to use that much toothpaste. 🤯 . . . . . . #dentistry #dentist #dentistlife #instadentist #dentaleducation #dentalschooldiaries #teeth #tiktok #toothpaste #flourosis #toothbrushing

A post shared by Dr. Gao 🦷 (@dr.gaojye) on

Zašto je previše paste loše?

Dr. Gao govori kako upotreba više zubne paste od zrna graška predstavlja najveći rizik za djecu koja nemaju potpuno razvijene zube, pa može nastati kozmetičko stanje poznato kao fluoroza. Radi se o razvojnom poremećaju na zubnoj caklini i kostima zbog previše fluorida tijekom rasta. Dešava se blaga promjena boje od žutih do smeđih mrlja do jamica na caklini.

Za djecu mlađu od tri godine potreban je samo razmaz, približno veličine zrna riže. To osigurava da slučajno ne progutaju puno paste za zube koju ne bi trebali unijeti.

Ne treba pljuvati

Prema dr. Gau, premalo zubne paste može biti jednako loše kao i previše jer zubi neće dobiti punu zaštitu fluorida. Problem s premalo paste je da možda nećemo imati dovoljno aktivne tvari za stvaranje mjehurića koji pomažu čišćenju zuba niti dovoljno fluora da zaštiti ljude.

Kada završite pranje zuba trebali bi ispljunuti višak i ne ispirati usta vodom. To je zato jer fluoridu u zubnoj pasti treba vremena da djeluje na zube. Ako koristite i vodice za ispiranje usta kao dio oralne higijenske rutine, dr. Gao preporučuje upotrebu one koja sadrži fluor i da je koristimo u vrijeme različito od četkanja što će produžiti izloženost fluoru i pomoći remineralizaciji zuba.

Eva Benedik
Telegram autor
1953 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program