Gospodin je u parku prirode iskopao 9-karatni dijamant. Mislio je da je lijepi komadić stakla

Od drugog razreda osnovne posjećivao je park i nikada dosad nije ništa našao

ZADNJA IZMJENA: lis 7, 2020
Foto: YouTube/Arkansas State Parks

Kevin Kinard, 33-godišnji upravitelj podružnice banke iz Maumellea u državi Arkansas, pronašao je dijamant od 9,07 karata u državnome parku na jugozapadu države, jednom od posljednjih mjesta na svijetu gdje građani mogu slobodno tražiti dijamante. Ovo je drugi najveći dijamant pronađen u četrdesetosmogodišnjoj povijesti državnog parka Crater of Diamonds, navodi se u priopćenju državnih parkova Arkansasa, prenosi ABC News.

Kinard kaže da je od drugog razreda osnovne škole redovito posjećivao ovaj park prirode i nikada ništa nije našao. A i sada je mislio da se radi samo o zanimljivom i sjajnom komadiću stakla. Kinard i prijatelji su na izlet u park ponijeli opremu za mokro prosijavanje. Kinard je sve što mu je izgledalo poput kristala, uzeo sa sobom.

‘Nisam mislio da sam išta pronašao’

Nekoliko sati kasnije grupa prijatelja je svratila u Discovery Center gdje posjetitelji parka mogu pokazati što su našli i registrirati dijamante. “Nisam mislio da sam išta pronašao, ali kako su prijatelji provjeravali svoje nalaze, tako sam i ja”. I tako je, potpuno šokiran, saznao da je sjajni kristal vrlo veliki smeđi dijamant, zaobljenog oblika kapljice rose, metalnog sjaja, veličine 9 karata.

Najveći dijamant u ovome parku, od 16,37 karata, otkriven je 1975. godine. Nije jasno koliko dijamant vrijedi. Za usporedbu, bijeli kamen od 3,3 karata pronađen 1990. godine izrezan je na 1,09 karata i prodan za 34.700 dolara, što znači da Kinardov vrijedi više. Za one koji planiraju posjetiti park u budućnosti, Kinard savjetuje da osoblju parka dadu sve na provjeru jer se nikada ne zna.

U državnome parku Crater of Diamonds registrirano je 246 pronađenih dijamanata, ukupne težine 59,25 karata. U prosjeku ljudi tamo nađu jedan do dva dijamanta dnevno.

Eva Benedik
Telegram autor
1953 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program