Capak najavljuje da će, ako se nastavi ovakva situacija, kažnjavati za nepridržavanje mjera

Izjavio je i kako ugostitelji traže da se češće i strože provodi nadzor u njihovim objektima

ZADNJA IZMJENA: lis 7, 2020
Što se upravo događa s koronavirusom:

U gostovanju na N1 televiziji ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je kako će, ako situacija s koronavirusom eskalira, biti prisiljeni kažnjavati one koji se ne pridržavaju mjera.

Smatra da je još uvijek bolje ići s edukacijom, ali naglašava kako zakon dopušta novčano kažnjavanje. “Ako vidimo da nam situacija eskalira i da je ne možemo držati pod kontrolom, onda ćemo biti prisiljeni provoditi mjere nadzora i kažnjavanja”, kazao je Capak i dodao kako je to normalno u nekim zapadnoeuropskim zemljama.

“Ugostitelji traže da se češće i strože provodi nadzor u ugostiteljskim objektima jer se ovima koji se pridržavaju mjera čini se da bolje prolaze oni kojih ih se ne pridržavaju. Zato smatraju da bi bilo bolje kad bi se češće provodio nadzor i da se kažnjavaju oni koji se ne pridržavaju mjera”, tvrdi Capak. Napomenuo je i kako od novih mjera planiraju uvesti nošenje maske u zatvorenim prostorima.

Prognoze su nezahvalne

Izjavio je i kako ga nije strah zbog dolaska sezone gripe, ali kaže da postoji zabrinutost epidemiologa i ostalih zdravstvenih radnika, vezana uz to da ovu jesen i zimu ulazimo s poprilično velikim brojkama.

“A kad nam dođu ostale respiratorne infekcije, njih će biti teško razlikovati od covida, što će biti jedan svojevrsni izazov za radnike i sustav, ali mi se pripremamo za to. Zaštitne mjere koje provodimo vezane uz covid su zaštite i za gripu”, kazao je Capak u razgovoru s reporterom N1 Zoranom Peharom.

Tvrdi i kako cjepiva protiv gripe ima dovoljno te je dodao kako su prognoze o kretanju broja zaraženih koronavirusom nezahvalne, ali kako se nada da će brojke u nekoliko narednih dana početi padati. Misli da su sada veće jer je bilo lijepo vrijeme i berba grožđa.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program