Broj novozaraženih značajno porastao u susjednim zemljama, Slovenci su uveli stroge mjere

Slovenija danas bilježi 834 nova slučaja zaraze, a Bosna i Hercegovina 621

ZADNJA IZMJENA: lis 16, 2020
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Što se upravo događa s koronavirusom:

Broj novozaraženih osoba virusom SARS CoV-2 raste i u nama susjednim zemljama. Tako je u Bosni i Hercegovini danas oboren novi rekord od početka pandemije i broj novozaraženih u posljednja 24 sata je 621. Uz to je umrlo još osam osoba. U Sloveniji su, pak, potvrđena 834 nova slučaja dok je preminulo četvero ljudi.

Slovenci, pak, u odnosu na dan ranije broje gotovo stotinu novih slučajeva više. Jučer ih je bilo 745. S posljednjim slučajevima ukupan broj zaraza u Sloveniji od početka epidemije povećao se na 11.517, a trenutno je aktivno 5413 slučajeva, objavilo je u četvrtak ministarstvo zdravstva. Povećava se i broj hospitaliziranih pacijenata kojih je sada 242, od čega 45 na intenzivnom liječenju. Broj umrlih povećan je na 180.

Na snazi nove mjere

Nakon novog neslavnog rekorda u broju oboljelih, zbog čega vlada razmišlja o ponovnom proglašenju epidemije, od danas su na snazi nove oštre mjere. Među ostalim uključuju djelomični “lockout” 7 od 12 statističkih regija u kojima živi više od polovice stanovništva, uključujući i središnju regiju čije je središte Ljubljana.

Riječ je o tzv “crvenim” zonama u kojI ima je više od 140 zaraženih na 100.000 stanovnika u 14 dana. U njima su na snazi odluke o zabrani izlaska iz tih zona osim u 11 iznimaka, slično režimu ovog proljeća u prvom valu epidemije (odlazak na posao i povratak s posla), odlazak u zdravstvenu ustanovu ili apoteku i slični nužni slučajevi.

U njima je na snazi i potpuna zabrana okupljanja većeg broja ljudi na javnim mjestima i zatvorenom, nošenje maski obvezno je i na otvorenom, a zatvoreni će biti najmanje 14 dana ugostiteljski lokali i fitnes centri. S druge strane, stanovnici tih regija mogu prelaziti u preostale “narančaste” zone i u slučaju tranzita prema inozemstvu

Pokrajine s narančaste liste na rubu prelaska na crvenu

Vlada je objavila da su i neke trenutno “narančaste” pokrajine na rubu ulaska u “crveno”, a svaki će se tjedan popis tih zona prilagođavati trenutnoj epidemiološkoj situaciji, ovisno o tome da li se stanje poboljšava ili pogoršava.

Na nacionalnoj razini od ponedjeljka je na snazi odluka po kojoj će se obrazovni proces u cijeloj državi odvijati on-line, osim za prvih pet razreda osnovnih škola, a normalno će do daljnjega raditi vrtići. Slovenski parlament sinoć je na prijedlog vlade prihvatio novi zakonski paket kojim su produžene mjere subvencioniranja radnih mjesta i održavanja socijalne stabilnosti.

U BiH žarišta su veći gradovi

Bosna i Hercegovina u petak je zabilježila 621 novi slučaj zaraze Covidom-19, što je novi dnevni rekordni broj novozaraženih u toj zemlji, a osam zaraženih osoba je umrlo. Najveći broj zaraženih u jednom danu od izbijanja epidemije u ožujku utvrđen je nakon testiranja oko dvije i pol tisuće uzoraka. Zaraza je potvrđena kod 371 osobe iz Federacije BiH te kod 242 iz Republike Srpske. Još osam zaraženih registrirano je na području distrikta Brčko.

Veći gradovi i dalje su najveća žarišta infekcije pa je tako od četvrtka zaraza potvrđena kod 124 osobe u Sarajevu te kod 43 u Banjoj Luci. U Federaciji BiH novozaraženih je bilo u svim županijama osim Posavske. Uz podatke dostupne u petak ukupni broj zaraženih u BiH od izbijanja epidemije sada je blizu 33 tisuće a zabilježeno je ukupno 980 smrtnih slučajeva povezanih sa zarazom.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program