Beroš i Capak održali presicu o velikom rastu broja novozaraženih: ‘Prostora za pooštravanje mjera još uvijek ima’

Ministar i šef HZJZ-a komentirali su najnovije podatke oko epidemije i koji su idući koraci Stožera

ZADNJA IZMJENA: lis 16, 2020
Što se upravo događa s koronavirusom:

Ministar zdravstva Vili Beroš i šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u podne su na konferenciji za medije komentirali najnoviji broj novozaraženih u Hrvatskoj koji je danas dosegao 1131.

Beroš je kazao da brojevi novozaraženih rastu u Hrvatskoj, kao i u ostatku Europe i svijeta. “Treba pripomenuti da virus ulazi i u zdravstveni sustav i u staračke domove i ozbiljno prijeti. Mislim da je krajnje vrijeme da uzmemo stvar u svoje ruke. Odustanemo li sada od osobne odgovornosti i zajedništva dopustit ćemo da virus upravlja našim životima što ne želimo”, rekao je ministar, te dodao kako je doznao da su nakon danas objavljenih informacija preminule još dvije osobe.

Mole na pridržavanje mjera

Beroš je kazao kako je pridržavanje mjera jedini način da se spriječi eksponencijalni rast. “Mjere nisu kazne i donesene su da preživimo ovu ugrozu”, kazao je Beroš. Također je rekao da zdravstveni sustav funkcionira jer se svi trude, ali da to ne može sanirati neodgovorno ponašanje pojedinaca. “Može ići još neko vrijeme, ali to ima svoje granice”, kazao je.

Beroš je kazao kako je virus u protekla dva tjedna ušao u bolnicu Sveti Duh, bolnicu Merkur, bolnicu u Osijeku, KBC Zagreb, KBC Sestre milosrdnice, bolnice u Popovači i Našicama te bolnicu u Zaboku.

“Moramo razmišljati tko će nas liječiti, ne samo oboljele od Covida nego i druge oboljele”, kazao je ministar pozivajući na pridržavanje mjera. “Iznimno se trudimo balansirati mjere, one koje sprječavaju virus, ali i održavati gospodarstvo. Naš cilj nije zatvoriti gospodarstvo kao druge zemlje”, rekao je Beroš.

Capak kaže da imamo najliberalnije mjere

Krunoslav Capak je kazao kako je riječ o zrakastom širenju koje uzrokuje nepridržavanje mjera. “Mi čitavo vrijeme pokušavamo donijeti balansirane mjere. Ono što se kod nas događa je da se relativiziraju mjere koje smo donijeli, a koje su najliberalnije u EU. Molimo građane i apeliramo na njih da prihvate mjere jer jedino tako možemo zaustaviti rast kroz nekoliko tjedana izravnati rast krivulje i očekivati pad”, kazao je Capak.

“U ovom trenutku nema povećanog broja teško oboljelih, no za očekivati je da će s porastom ukupnog broja oboljelih rasti i taj broj”, rekao je Beroš te je dodao kako smatra da kadrovski mogu pokriti trenutno stanje. Također je rekao kako je Respiratorni centar Dubrava popunjen 60 posto, a ostale zdravstvene ustanove 20 ili 30 posto.

Mobilizacija unutar zdravstvenog sustava

“Mobilizacijom kadrova unutar zdravstvenog sustava vjerujem da ćemo moći pokriti akutne potrebe”, kazao je Beroš, te dodao kako su pokrenuli i planove sekundarnih centara kao i proljetos. “Sve pripreme su učinjene i s odlukom ćemo ih aktivirati”, kazao je Beroš te dodao kako se to odnosi na smještaj u Areni i slično, ali i na potrebni medicinski kadar.

“Ako se brojevi stabiliziraju bit ćemo u zadovoljavajućoj situaciji”, kazao je Beroš te pozvao građane da se pridržavaju mjera kako ne bi došlo do eksponencijalnog rasta. Zasad, kaže, on ne bi rekao da je riječ o eksponencijalnom rastu.

Pitanje uvođenja još strožih mjera

Na pitanje hoće li biti novih mjera, Beroš je kazao kako tek treba vidjeti kakav će biti učinak onih koje su donijeli na početku tjedna. Capak je kazao kako druge zemlje donose puno strože mjere, te da prostora za pooštravanje mjera još uvijek ima.

Kao moguće nove mjere Capak je naveo ograničavanje okupljanja, vremensko ograničenje okupljanja, te strože kontroliranje nošenja maski. “Ali nemojte molim vas sad prenijeti da se razgovara o uvođenju novih mjere, nego samo da postoji prostor za to”, kazao je Capak, Beroš je potom dodao kako smatra da su ove mjere zasad dostatne, ako se pridržavamo postojećih.

Beroš je kazao kako se razmišlja o uvođenju hladnog pogona u svim onim bolnicama u koje je virus probio. “To nećemo raditi generalno već selektivno ondje gdje se virus probije. Život ne smije stati i oboljeli od drugih bolesti moraju se moći liječiti”, kazao je Beroš. U ponedjeljak će se, kaže Beroš, odrediti u koje bi ustanove uveli hladni pogon. To će učiniti ekspertna skupina.

Današnje brojke

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 4233. Među njima je 505 pacijenata na bolničkom liječenju, a od toga su na respiratoru 24 pacijenta. Preminula je jedna osoba.

Do danas je ukupno zabilježeno 23.665 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 345 preminulo, a 19.087 se oporavilo (459 u protekla 24 sata). U samoizolaciji je trenutno 19.087 osoba. Do danas su ukupno testirane 385.072 osobe, od toga 5693 u posljednja 24 sata.

Zdravka Grund
Telegram autor
1872 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program