Amerika ukida zdravstvene preglede na aerodromima, shvatili su da baš nemaju smisla

Jedna je analiza pokazala da skeniranje na aerodromima propušta polovicu zaraženih, dosad ih je tako otkriveno 15

ZADNJA IZMJENA: ruj 10, 2020
Foto: Getty Images/iStockphoto
Što se upravo događa s koronavirusom:

Međunarodni putnici koji stižu u Sjedinjene američke države više neće prolaziti pojačane zdravstvene preglede u zračnim lukama. Odredba je to koja je stigla iz Bijele kuće i na snagu stupa 14. rujna, piše Yahoo News. Centri za kontrolu bolesti i prevenciju pregledavaju putnike koji stižu u SAD iz određenih zemalja od siječnja.

Provjerava se temperatura i ispituju drugi simptomi. Od putnika se očekuje da pruže informacije koje bi mogle koristiti za traženje kontakata u slučaju da su bili u kontaktu s nekime tko ima koronavirus. Same provjere temperature neće pomoći u prepoznavanju ljudi koji su uhvatili virus, a da ne spominjemo asimptomatske pojedince.

Skeniranje na aerodromima je neučinkovito

Temperaturu je, osim toga lako maskirati lijekovima. Pregledi se oslanjaju na ljude koji govore istinu, a ne može se nikako detektirati nekoga tko je presimptomatski ili asimptomatski, smatra The Verge. U veljači su američki službenici pregledali preko 30 tisuća putnika u zračnim lukama i nisu pronašli niti jednog zaraženog.

Jedna je analiza pokazala da skeniranje na aerodromima propušta polovicu zaraženih. Aerodromskim pregledima otkriveno je manje od 15 putnika. SAD ima najjače širenje epidemije od svih zemalja na svijetu. Međunarodni putnik vjerojatno više riskira da se zarazi u Americi nego da unese virus.

Trump umanjuje opasnost virusa

Pregledi u zračnim lukama su samo predstava Trumpove vlade kako bi javnosti pokazali da nešto rade, piše The Verge. Njihovo ukidanje izgledat će kao da se stvari vraćaju u normalu. Prošli mjesec Trumpova administracija vršila je pritisak na Centre za kontrolu bolesti i prevenciju da promijeni preporuke za testiranje i obeshrabri ljude bez simptoma da se testiraju.

Donald Trump je više puta rekao da će manje testova smanjiti broj slučajeva. Američki predsjednik mjesecima je umanjivao značaj virusa koji je ubio skoro 200 tisuća Amerikanaca. Nedavno objavljeni predsjednikovi intervjui s novinarom Bobom Woodwardom pokazuju da je namjerno smanjivao rizik jer nije želio širiti paniku.

Eva Benedik
Telegram autor
1950 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program