Za sve što se događalo u Agrokoru na kraju nitko neće biti kriv

Šanse da netko odgovara za Agrokor sve su manje. Na ovom suđenju Todorić se nije morao ni braniti

Sudski spis ima 83 tisuće stranica. Novinar HRT-a izračunao je da je najbržem čitaču potrebno 345 dana da ga pročita. To ukratko znači da kompletan spis nitko nikada neće pročitati, a ako tužiteljstvo bude vješto u dokazivanju kao u današnjem predmetu, nitko nikada neće biti ni osuđen

Moglo bi se vrlo lako dogoditi da za sve što se događalo u i oko Agrokora na kraju nitko ne bude odgovoran. Pokazuje to današnja nepravomoćna presuda Županijskog suda u Zagrebu kojom je Ivica Todorić oslobođen optužbi da je svoju bivšu kompaniju oštetio za 1,25 milijuna eura.

Todoriću se stavljalo na teret da je uz pomoć suradnika iz kompanije izvukao 1,25 milijuna eura, tako da je inozemnoj tvrtki platio fiktivne konzultantske usluge. Todorić se čak nije posebno trudio kako bi se obranio od tih optužbi, otkazao je punomoć odvjetnicima, pa je dobio branitelja po službenoj dužnosti. Na kraju je ipak oslobođen jer tužiteljstvo nije uspjelo dokazati svoje navode.

Odvjetnik Anto Nobilo, komentirajući presudu rekao je da se radi o fijasku Državnog odvjetništva, za koje smatra da bi trebali poboljšati svoj rad. “Moramo skupiti odrasle ljude u tužilaštvo i da paze što se radi. Preostali odrasli ljudi u DORH-u trebaju se skupiti na hrpu i poboljšati rad Državnog odvjetništva. Ovakvi slučajevi ruše dignitet tužilaštva”, rekao je Nobilo.

Kako će proći drugi proces?

Veliko je pitanje kako će proći drugi proces protiv Todorića, koji obuhvaća znatno više ljudi, i odnosu se na neusporedivo veće iznose za koje tužiteljstvo tvrdi da su izvučeni iz Agrokora.

Naime, u njemu su, osim Todorića, optuženi i njegovi sinovi, te članovi uprave kompanije, kao i odgovorne osobe u revizorskoj kući Baker Tilly koja je godinama obavljala poslove revizije za Agrokorove kompanije.

Ukupne malverzacije u toj drugoj optužnici iznose 1,2 milijarde kuna. Todorića i njegove direktore tereti se za zloporabe u gospodarskom poslovanju, lažiranje financijskih izvješća, da su na temelju tih lažnih izvješća isplaćivali dividende u iznosima od više stotina milijuna kuna.

83 tisuće stranica koje nitko neće pročitati

Osim toga, Todorića se optužuje da je dvorac Kulmer koji mu je služio kao rezidencija, otkupio od Agrokora bez da ga je zaista i platio. Spominju se i drugi privatni troškovi na račun kompanije, od putovanja, odjeće, nakita i slično.

Prema dosadašnjim primjerima, poput suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu, jasno je da će i ovo suđenje trajati godinama. Sudski spis ima 83 tisuće stranica, a sama optužnica 459 stranica.

Novinar HRT-a izračunao je, pod pretpostavkom da je za čitanje jedne stranice potrebno dvije do četiri minute, da je najbržem čitaču potrebno 345 dana da ga pročita, ako čita osam sati dnevno. To ukratko znači da kompletan spis nitko nikada neće pročitati, a ako tužiteljstvo bude vješto u dokazivanju kao u današnjem predmetu, nitko nikada neće biti ni osuđen.

Optužnice koje su već ranije odbačene

Svašta se događalo, ne samo u Agrokoru, nego i oko njega. Možemo se prisjetiti afera s mjenicama. Naime, sumnjalo se da su dobavljači putem lažnih mjenica financirali Agrokor, pa su se i oni našli pod optužbama za nezakonito poslovanje.

Prošle godine tužiteljstvo je podiglo 13 optužnica protiv različitih tvrtki dobavljača Agrokora zbog sumnje da su od 2010. godine potpisali oko tri tisuće lažnih mjenica. Gotovo sve te optužnice Općinski kazneni sud u Zagrebu je odbacio i od svega na kraju nije bilo ništa.

Marko Repecki
Telegram autor
129 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program