Što smo naučili iz premijerove famozne preporuke ‘Ja sam se rukovao, vi nemojte’

Kako pružiti ruku Covidu-19? Političko licemjerje kakvim se danas poslužio premijer čini se kao uspješna ideja

Problem s upravljanjem pandemijom u Hrvatskoj nije kalkulirani rizik. Problem je nešto s čim se prečesto kalkulira, a nikad ne daje rezultate - licemjerje. Cijeli je niz primjera neodgovornog ponašanja državnog vrha u zemlji koja se od potencijalno zastrašujućeg jesensko-zimskog vala pandemije želi obraniti uz parolu “Ostanimo odgovorni”.
Što se upravo događa s koronavirusom:

“Kalkulirani rizik” – tako je premijer Andrej Plenković nedavno na CNN-u okarakterizirao potpuno otvaranje zemlje za turiste, što je Hrvatsku, uz za ove okolnosti vrlo dobre turističke rezultate, dovelo do kasnoljetnih rekordnih brojki novih zaraza, crvenih lista i neizvjesnosti koja gusto obavija tek započetu školsku godinu.

Može se raspravljati koliko je ta kalkulacija bila dobra, je li trebalo njome bolje upravljati kako se ne bi dogodio kolaps nakon vrhunca sezone ili se možda radi tek o politički zgodnom naknadnom tumačenju događaja koji su se, manje-više odvili spontano i bez ikakvog velikog plana i upliva vlasti. U svakom slučaju, neosporna je činjenica da je turistička sezona, a turizam je u Hrvatskoj postao ključna gospodarska grana, bila solidna i ako je bilo “kalkuliranog rizika” on se – isplatio.

Ostanimo odgovorni?

Problem s upravljanjem pandemijom u Hrvatskoj nije, međutim, kalkulirani rizik. Problem je nešto s čim se prečesto kalkulira, a nikad ne daje rezultate – licemjerje. Cijeli je niz primjera neodgovornog ponašanja državnog vrha u zemlji koja se od potencijalno zastrašujućeg jesensko-zimskog vala pandemije želi obraniti uz parolu “Ostanimo odgovorni”.

Koliko je, recimo, odgovorno ponašanje predsjednika države Zorana Milanovića, koji, jednostavno smatra da rukovanje nije problem u pandemiji, ako se ruke redovno dezinficiraju? Mate iz, štajaznam, Sitnog Donjeg ili Štef iz Dubrave sigurno ne napuštaju dom da u džep ne tutnu tekućinu za dezinficiranje… Ali, nije Milanovićev tvrdokorno opušteni stav prema dijelu protuepidemioloških mjera glavni problem. O ne, ni blizu. Problem je – licemjerje.

Praćenje i propast

Licemjerno je, primjerice, pokušati na brzinu progurati zakonske izmjene kojima bi se omogućilo praćenje lokacije svih mobitela u Hrvatskoj, a onda, nekoliko mjeseci kasnije, predstaviti aplikaciju protiv Covida-19 i bez riječi isprike za suludu inicijativu iz ožujka očekivati da će je građani prihvatiti. Da, nova aplikacija je izrađena po smjernicama EU, s poštivanjem privatnosti korisnika, ali naravno da je propala. Jer, “kalkulirani rizik” s masovnim praćenjem iz ožujka, koji se sad licemjerno predstavljao kao kontinuitet napora koji su urodili novom mobilnom aplikacijom, razarajuće je djelovao na povjerenje javnosti.

Isto je bilo s pričom o samoizolacijama i radikalnom transformacijom izoliranih iz bioterorista u one koji mogu bez problema glasati na izborima ili skočiti do apoteke. Epizoda s potvrdom o tome da ne mora biti u samoizolaciji koju je čelnik Hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo izdao saborskom zastupniku ključnom za izglasavanje Vlade bila je samo šlag na tortu licemjernih obrata kojih je bila puna predizborna kampanja, a čiji je osnovni cilj bio da predsjednik HDZ-a u najnezgodnije vrijeme ne završi u samoizolaciji.

Veliki meštar svih licemjera

Licemjerje oko rukovanja je, međutim, poglavlje za sebe. Još u lipnju je čelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović grmio kako se on nikad ne rukuje. Pa je portal Lupiga objavio cijelu foto galeriju s ministrom i njegovom rukom u epidemiološki neprimjerenim kontaktima. Titulu Velikog meštra svih licemjera na temi rukovanja međutim, danas je autoritativno i s lakoćom odnio predsjednik Vlade Andrej Plenković.

“Nemojte se rukovati. Ja sam se neki dan rukovao jer mi je već dosadilo odbijati rukovanje s predsjednikom Milanovićem. Ali nemojte se rukovati, slušajte ministra Beroša i naše epidemiologe”, poručio je premijer danas sa sjednice Vlade. Eto, snimka iz Varaždina na kojoj je tvrdu kohabitaciju na tren zamijenio nešto mekši kontakt rukama, rezultat je jednostavno dosadnog inzistiranja stanovnika Pantovčaka.

Ćiro i Janez

Osim što je Plenković prije nekoliko dana snimljen kako se rukuje sa slovenskim premijerom Janezom Janšom. Ili, malo prije izbora, s Ćirom Blaževićem. Vili Beroš, pak, kojeg spominje Plenković kao čovjeka kojeg treba slušati, nije snimljen kako se rukuje. Nego kako ljubi ruku.

Očekivati da će nakon svega građani “ostati odgovorni” jednako je kolovoškoj prognozi ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac izrečenoj dok su turisti bježali iz Hrvatske – da će se “crvene liste” revidirati, a brojke zaraženih smanjiti. Građani će se jamačno, nakon svega, rukovati jedino ako ih spopadne naporni Milanović, izbjegavat će bliske kontakte i derneke, te masovno krenuti skidati aplikaciju Stop Covid-19. Sad će, samo što nisu.

Jasmin Klarić
Telegram autor
601 članak Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program