Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Politika & Kriminal

Zrak u Pekingu toliko je onečišćen da su osnovali okolišnu policiju. No, čini se da im ni to neće biti dovoljno

Neće se baviti glavnim izvorima zagađenja

Pošalji Podijeli Tweetaj

Nakon što je prvi tjedan nove godine proveo pod gustim pokrivačem magle i smoga, Peking će formirati jedinicu “okolišne” policije. Nova jedinica će patrolirati ulicama i tražiti roštilje na otvorenom, paljenja smeća i prašnjave ceste koje krše regulative, piše Guardian.

Grad će zatvoriti i elektrane na ugljen, a plan je u ovoj godini smanjiti potrošnju ugljena za 30 posto. Trebalo bi se zatvoriti ukupno 500 tvornica, a 300.000 starih vozila trebalo bi nestati s ceste. “Još moramo puno toga učiniti kako bismo dostigli očekivanja javnosti”, rekao je pekinški gradonačelnik Cai Qi, dodajući kako svako jutro, uz prognozu, provjeri i podatke o kvaliteti zraka za taj dan.

Rat protiv zagađenja

Kineski je glavni grad često prekirven toksičnim smogom. U 2015. razina zagađenog zraka u prosjeku je bila osam puta viša od preporuka Svjetske zdravstvene organizacije. Kina je još 2014. objavila rat zagađenju, no značajnija promjena nije primijećena, a vladine inspekcije konstantno pronalaze nova zaobilaženja zakona o očuvanju okoliša.

Prošlog su tjedna inspekcije Ministarstva okoliša okrile kako je velik broj kompanija nastavio s radom usprkos vladinoj zabrani zbog razine smoga koja je dosegla razinu “crvenog upozorenja”. Zabranu je kršilo više od 500 gradilišta i tvornica i oko 10.000 vozila.

Neće se baviti glavnim izvorima zagađenja

No, nova policijska jedinica možda i neće uspjeti ostvariti značajniji efekt kod smanjenja razine smoga. Jedinica će biti usredotočena na ulične izvore onečišćenja i neće se baviti tvornicama čelika i elektranama na ugljen. Na pekinškim cestama nalazi se oko 5 milijuna automobila, a prema kineskom Ministarstvu okoliša, automobili su odgovorni za 31 posto onečišćenja zraka.

Dužnosnici su svjesni da su teška industrija i automobili najodgovornij za razinu onečišćenja, no vlada je nesklona donošenju bitnih promjena u zakonima zbog straha od posljedica za ekonomiju i nemira zbog mogućih otpuštanja.

“Korijen problema sa smogom, gledano dugoročno, je nečisti industrijski i energetski sustava, koji zahtijeva bitne promjene” izjavio je ministar okoliša Chen Jining, dodajući kako se osjeća krivim zbog toksičnog smoga. Studija objavljena ranije ove godine pokazala je kako je nečist zrak u Kini uzrok najmanje milijun smrti godišnje. Drugo istraživanje pokazalo je kako smog u zemlji skraćuje očekivanui životnu dob za pet i pol godina.

Pročitaj i ovo    
Podijeli 1 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani