Vjerojatno se čini kao da ste to već stoput čuli, ali zbilja je drama. Johnson je izgubio važno glasanje

Brexit se evidentno neće dogoditi do planiranog 31. listopada

ZADNJA IZMJENA: lis 23, 2019
Foto: Geoff Pugh / Shutterstock Editorial / Profimedia

Britanski parlament večeras je dvaput glasao o prijedlozima Borisa Johnsona. Prvi mu je prošao, s 329 glasova, jer se većina zastupnika složila s mogućnošću da sporazum o Brexitu postane zakon. No, uskoro su glasali hoće li sporazum biti implementiran prema hitnoj proceduri i rekli su – ne. Taj Johnsonov prijedlog doživio je popriličan debakl; podržalo ga je samo 308 zastupnika.

Brexit se evidentno neće dogoditi do planiranog 31. listopada, i iznimno je teško predvidjeti što će se sada događati. Možda je važno spomenuti zakon koji je parlament izglasao početkom rujna, protivno volji Johnsonove vlade: Budući da je Johnson obećao Brexit 31. listopada, sa ili bez dogovora s Unijom, u Westminsteru je većina zaključila da moraju nešto učiniti da ga spriječe, odnosno da prvenstveno spriječe da zemlja napusti EU bez sigurnosne mreže, koju čini sporazum.

Zato je donesen zakon koji, u principu, Johnsona prisiljava da od EU-a traži tromjesečnu odgodu Brexita, do kraja siječnja 2020. godine, ako do 19. listopada parlament ne prihvati sporazum s Unijom ili ako zastupnici, kako smo napomenuli, ne podrže kaotični Brexit.

Izbori pod sloganom Provedimo Brexit

Zakon sada obvezuje Johnsona da pogazi svoje glavno obećanje, da će provesti Brexit pod bilo kojim uvjetima i da ga neće više odgađati. Zato se višekratno spekuliralo hoće li i kako Johnson pokušati zaobići tu obavezu i hoće li to dovesti do ozbiljne krize koja će se rješavati na sudovima.

Nakon današnjeg glasanja, Johnson je rekao da će čekati da EU odgovori na zahtjev za odgodu roka od 31. listopada za Brexit, koji je nevoljko poslao Bruxellesu u subotu nakon što su ga na to prisilili zastupnici. “EU sada mora odlučiti kako odgovoriti na zahtjev parlamenta za odgodu”, rekao je. “Vlada mora krenuti jedinim odgovornim pravcem i ubrzati naše pripreme za ishod izlazak bez dogovora”.

Prije glasovanja Johnson je upozorio parlament da će ako ne prihvate njegove rokove za usvajanje zakona o Brexitu i prisile ga na odgodu do siječnja on odustati od pokušaja da ratificira dogovor i ići na izbore pod sloganom “Provedimo Brexit”.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program