Upravo traje rat između Grbina i Bernardića. Evo kratkog vodiča kroz kaos u SDP-u

Nova runda očekuje se na sjednici Glavnog odbora stranke u subotu

ZADNJA IZMJENA: lis 7, 2020
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

“Od večeras prestaje biti važno tko je kako glasao i od večeras smo jedan SDP koji radi za bolju budućnost Hrvatske”, riječi su kojima je Peđa Grbin zaključio izbore za mjesto predsjednika SDP-a i najavio svoj mandat. I ostatak te večeri 3. listopada prošao je u znaku iskazivanja zajedništva i spremnosti stranke da krene u bolju budućnost, po mogućnosti neku u kojoj ih HDZ opterećen mandatom punim teških korupcijskih skandala neće hametice pobjeđivati na parlamentarnim izborima.

„Moramo zatvoriti sukobe između sebe, moramo surađivati, moramo se okupljati jer jedino tako SDP može ići naprijed“, poručio je te večeri poraženi kandidat Željko Kolar, dok je bivši predsjednik Davor Bernardić naoko iskreno čestitao nasljedniku, poslavši poruku iz koje se moglo zaključiti da je spreman stati u stroj i zapeti kako bi spasio stranku koja je u njegovom mandatu spala na povijesno niske grane. “Naša borba ovdje ne prestaje. Nastavljamo se boriti, a zadatak vođenja je na nekom drugom”, rekao je Bernardić.

Vjerojatno ohrabren tako glasno proklamiranim jedinstvom, Grbin je nastupio kao dobrostiv pobjednik. Kazao je kako nikada nije rušio Davora Bernardića nego ga je samo dobronamjerno upozoravao na pogreške, te je naglasio da u stranci neće biti suspenzija niti raspuštanja stranačkih organizacija. Obećao je i da će raditi na jačanju postojećih stranačkih organizacija, kao i na osnivanju novih. Nekome tko je tog 3. listopada sa strane slušao SDP-ovce moralo se učiniti da je izborom novog predsjednika završilo turbulentno razdoblje u stranci, pa će svi početi složno graditi kako bi se stranka konsolidirala dovoljno da na proljetnim lokalnim izborima ne doživi poniženje nalik onome 5. srpnja.

Pobuna zbog kadroviranja

Svega tri dana kasnije sa sjednice SDP-ovog kluba zastupnika stigle su vijesti o pobuni protiv novog predsjednika. Grbinov prijedlog paketa kadrovskih promjena odbila je velika većina Kluba, tražeći da se o svakom rješenju glasa pojedinačno. Kako se neslužbeno moglo čuti, zastupnici su novom predsjedniku zamjerili da je promjenama pristupio baš na način zbog kojega koji je on osobno svojevremeno kritizirao stranačko vodstvo – samovlasno i bez dogovora sa stranačkim Klubom.

Važno je napomenuti, u Saborskom klubu sjede uglavnom ljudi koji su u Sabor ušli zahvaljujući bivšem šefu stranke Davoru Bernardiću koji je održao govor i Grbinu spočitnuo što se oko kadrovskih izmjena nije konzultirao s Klubom. Tako je na prvom koraku propao Grbinov plan da SDP-ova mjesta u saborskim odborima popuni novim ljudima. Mediji su neslužbeno doznali da je najspornija bila smjena Nikše Vukasa s čelnog mjesta u Odboru za nacionalnu sigurnost, koji je, prema Grbinovom planu, trebao je preuzeti Siniša Hajdaš Dončić.

Umjesto SDP-ovog potpredsjednika Sabora Rajka Ostojića novi predsjednik zamislio je postaviti Sabinu Glasovac. Arsen Bauk bi na mjestu predsjednika Odbora za međunarodnu parlamentarnu suradnju zamijenio bivšeg predsjednika Glavnog odbora Erika Fabijanića, dok bi Davoru Bernardiću blisku Renatu Sabljar Dračevac na čelu Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, prema Grbinovu prijedlogu, zamijenila Mirela Ahmetović.

Predsjedništvo je pregazilo Klub…

Sve Grbinove prijedloge kadrovskih izmjena ranije je jednoglasno prihvatilo predsjedništvo stranke. No, nakon što je Saborski klub odbio njegov zahtjev da se o tim prijedlozima glasa zajedno, hitno je sazvana nova sjednica Predsjedništva. Grbin je nakon odluke Kluba obračun preselio pred oči javnosti otvoreno napavši Bernardića. “Izuzetno je nekorektno od Bernardića što je, nakon što 2 mjeseca nije radio ništa, sada došao na sjednicu i osporio našu odluku. Ovo nije moj poraz, ovo je pljuska članovima od onih koji od SDP-a žele raditi show”, rekao je Grbin, nakon čega se vratio na sjednicu Predsjedništva.

Detalje s te sjednice Telegramova Dora Kršul doznala je sinoć. Predsjedništvo je odlučilo preuzeti upravljanje Klubom i provesti najavljene kadrovske izmjene, pritom se vodeći činjenicom da je Statut stranke jači od Poslovnika Kluba zastupnika. Kako je Telegram doznao, na novoj sjednici Predsjedništva odlučeno je da će se, sukladno Statutu stranke, preskočiti Klub te da će Predsjedništvo svoje kadrovske prijedloge direktno predložiti saborskom odboru za imenovanja.

… i moglo bi ga raspustiti

Osim što će Grbin svoje ljude progurati bez obzira na protivljenje Kluba, razmatra se i opcija da se to pobunjeno stranačko tijelo naprosto ukine. Još nije jasno je li Grbinova pozicija dovoljna jaka da uđe u tu bitku, u kojoj može pobijediti samo uz potporu većine u stranačkom Glavnom odboru. Novi predsjednik ima vremena do subote da većinu pokuša osigurati. To najviše stranačko tijelo tada će se sastati kako bi izabralo glavnog tajnika i predsjednika GO-a.

Grbin ima svoje kandidate za te funkcije, Vedrana Babića, voditelja svoje predsjedničke kampanje za mjesto tajnika, te pomoćnicu ministra obrazovanja Mariju Lugarić za mjesto na čelu GO-a. Odgovor na pitanje hoće li se to masivno tijelo od 103 člana prikloniti novom predsjedniku Grbinu ili bivšem Bernardiću trebalo bi otkriti i to je li Grbin sposoban u kratkom roku uspostaviti kontrolu nad čitavom strankom, ili SDP čeka iscrpljujući rat dviju frakcija koji će stranački rejting gotovo sigurno survati niže i od aktualnih, prilično tragičnih 17 posto.

Svoje viđenje sukoba koji se rasplamsao u SDP-u danas je u velikom intervjuu za Telegram iznio sam Grbin. Novopečeni predsjednik stranke potvrdio je da će ustrajati na svojim kadrovskim rješenjima, dodavši kako je uvjeren da će ih Klub zastupnika prihvatiti, kao što je, kaže Grbin, dužan učiniti po statutu stranke.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2137 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program