Ugostitelji u Istri i na Kvarneru danas zatvaraju kafiće na sat vremena. Izvukli smo najvažnije stvari o tome

Vedran Jakominić gostovao je u emisiji U mreži Prvog na HRT-u

ZADNJA IZMJENA: ruj 10, 2020
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre Vedran Jakominić gostovao je u jutrošnjoj emisiji U mreži Prvog na HRT-u. U početku emisije Jakominić je rekao kako oni već dvije godine pokušavaju komunicirati s Vladom i cijela je struka došla u tešku poziciju već 2017. godine nakon što je podignut PDV. Smatraju da je 15 dana neozbiljno razdoblje za prilagodbu poslovanja, te ističe da usporedive države poput Italije, Grčke, Španjolske i Mađarske i dalje imaju preferencijalnu stopu PDV-a.

Inače, iz udruge su jučer pozvali ugostitelje s područja Istre i Kvarnera da zatvore svoje lokale u 11:55 na sat vremena, kako bi sudjelovali u akciji “5 do 12”. Akcijom žele upozoriti da su u teškom položaju i da za njih daljnje poslovanje nije moguće bez određenih mjera i pomoći. Građane su pozvali na solidarnost i razumijevanje dok ugostiteljski objekti budu zatvoreni. Jakominić je tom prilikom istaknuo usku povezanost ugostiteljske i event industrije, te da je opstanak jednog ključan i nužan za opstanak drugoga.

Ugostitelji su iscrpljeni

Jakominić tvrdi da su ugostitelji, trudeći se zadržati razinu ponude na koju su gosti navikli, iscrpili resurse te da za njih daljnje poslovanje nije moguće bez određenih mjera i pomoći. Iz udruge tumače da je cilj akcije spašavanje tisuća zaposlenih, čuvanja gospodarstva, ali i poticanja građana i ugostitelja na solidarnost. Također žele upozoriti na moguće trajno zatvaranje objekata, a od odgovornih traže niži PDV na hranu te kredite za likvidnosti i investicije.

U današnjoj emisiji Jakominić je istaknuo problem s plaćanjem PDV-a, odnosno, da ugostitelji u Hrvatskoj plaćaju najveću stopu PDV-a. “Ne tražimo novac, ne tražimo poticaje, tražimo da nas se stimulira da radimo. Naš je stav da su mjere, iako su doista bile važne u onom razdoblju, one ipak stimuliraju čekanje i bilo tko je blizu 50 posto će paziti da ne radi previše da bi preživio, jer će dobiti pomoć od države”, istaknuo je.

Plenkovićeva prethodna vlada značajno je rasteretila gospodarstvo

Dodao je da ugostitelji jedino traže da ih se ostavi da rade. Kao najveći problem vidi to što na proljeće neće imati posla zbog raznih epidemiološkim mjera i straha ljudi, te nadodao da bi im preferencijalna stopa PDV-a mogla pomoći u dobivanju kredita.

Državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Tonči Glavina istaknuo je kako je u prethodnoj vladi Andreja Plenkovića značajno rasterećeno gospodarstvo, te da je ustvari napravljeno nešto što nije napravljeno do sada. “To je financijska konsolidacija tako da smo kontrolirali svoj javni dug. Osim što smo ga kontrolirali, tri godine smo išli u suficit”, istaknuo je Glavina.

Glavina ističe da je korigiran PDV na usluživanje jela u ugostiteljskim objektima i spušten na 13 posto, te da u Hrvatskoj postoje diferencijalne porezne stope. Naglašava da je sve učinjeno kako bi se ova turistička sezona odradila što bolje i sa što više posla. Prioritet je bio očuvanje gospodarstva i radnih mjesta.

Turizam i ugostiteljstvo su najpogođeniji

Potom je Glavina istaknuo da su ugostiteljstvo i turizam bile najpogođenije grane u vrijeme epidemije koronavirusa. “Mi smo posebno vodili brigu o ugostiteljstvu i turizmu. Mjere od 4.000 kuna plus doprinosi, to je mjera bez presedana i cilj joj je očuvanje radnih mjesta. Mi smo te mjere zadržali. Mjera 4.000 kuna plus doprinosi nastavlja se do kraja godine. Nastavlja se i mjera skraćenog radnog vremena”, ističe Glavina, te nadodaje da će se nastaviti i mjere za likvidnost. Kaže da je Hrvatska gotovo na 50 posto turističkih noćenja u odnosu na isti period prošle godine.

Predsjednik Udruge putničkih agencija Tomislav Fain ističe da je i turističkim agencijama vrlo teško. Premda se vesele svakom gostu koji dođe u Hrvatsku, te brojkama koje je Hrvatska ostvarila u ovogodišnjoj turističkoj sezoni, no ističe da agencije nisu imale neku korist od toga. Ističe da agencije koje se bave nautikom i iznajmljivanjem vila su nešto zaradile, dok neke druge nisu ostvarile ni 10 posto prošlogodišnjeg prometa. I Fain ističe da je najbitnije očuvanje radnih mjesta, te da su zadovoljni Vladinim mjerama.

Ivan Luzar
Telegram autor
1808 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program