Ugostitelji Istre i Kvarnera prosvjeduju, zatvorili su lokale na sat vremena; traže obustavu naplate PDV-a

Od države traže da reagira s mjerama koje bi pomogle da se spase radna mjesta u njihovom sektoru

ZADNJA IZMJENA: ruj 10, 2020
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Ugostitelji Kvarnera i Istre danas u 11 sati i 55 minuta na sat su vremena zatvorili svoje lokale kako bi upozorili na težak položaj u kojem su se našli zbog pandemije koronavirusa. Akciju “5 do 12” pokrenula je Udruga ugostitelja Kvarnera i Istre, a uključilo se oko 400 objekata. Žele, kažu, spasiti radna mjesta tisućama zaposlenih u njihovom sektoru, ali i spasiti poslovanje ugostitelja.

Na održanoj konferenciji za medije Udruge rečeno je kako država dosadašnjim mjerama nije pomogla poduzetnicima, već da su im pomagale lokalne zajednice u kojima su dobili oproste najamnina, komunalnih naknada i slične mogućnosti.

Što ih muči i što traže?

“Ne tražimo novac i ne želimo postati uhljebi i socijala. Mi želimo raditi i preživjeti zimu. Da bismo preživjeli, trebamo pojačati ekonomsku aktivnost a naša aktivnost će biti manja zbog epidemioloških mjera. Mi želimo posuditi novce da podmirimo troškove do nule. Najveći problem je to što ne možemo od nikoga posuditi novce, jer su nam nedostupni. Banke su nas po svim koeficijentima stavile u crveno jer je njihova aktivnost zaštićena i neće dati novac ondje gdje znaju da ga neće dobiti natrag”, rečeno je na konferenciji.

Iz Udruge su pozvali državu da povuče iste poteze poput drugih država što obuhvaća porezno prihvatljive uvjete rada. Time bi dobili mogućnost i podizati kredite, one, kako kažu, koje je država na početku mjera i obećavala svima. Kako bi mogli dalje normalno poslovati traže obustavu naplate PDV-a do 1.3. 2021., spuštanje PDV-a na hranu na 10 posto, potpore kroz kredite na likvidnost (HAMAG), te potpore kroz kredite na investicije preko HABOR-a. Ugostitelji su pozvali i građane da ih podrže u njihovoj akciji te pokažu solidarnost i razumijevanje.

Goste dočekali letci

Glas Istre piše kako su se na stolovima kafića u Puli danas oko podneva našli letci na kojima je pisalo “Sorry, We’re Closed” i “Zatvaramo danas kako bi ostali otvoreni sutra”. Na istim letcima u podužem tekstu pojašnjeno je kako su na temelju ankete provedene među ugostiteljima diljem Hrvatske utvrdili da gotovo 60 posto njih bilježi pad u poslovanju veći od 50 posto, a gotovo 40 posto se suočava s činjenicom da u ovim uvjetima neće opstati do sljedeće sezone.

“Čak 80 posto poslodavaca će biti prisiljeno pribjeći otkazivanju ugovora djelatnicima. Ove se brojke u periodu koji nas očekuje sigurno neće promijeniti na bolje”, poručili su ugostitelji svojim gostima. Ranije su u svom priopćenju naveli kako se ono što je trebalo biti rekordna sezona, pretvorilo u borbu za opstanak zbog negativnog utjecaja pandemije koronavirusa.

Što kažu ministri?

Novinari su danas pitali ministra financija Zdravka Marića za komentar današnjeg jednosatnog prosvjeda ugostitelja Istre i Kvarnera i njihova traženja za smanjivanjem poreznih opterećenja. Marić je rekao kako su mjere za pomoć turizmu i ugostiteljstvu produljene jer je to jedan od najprepoznatljivijih sektora, ujedno i najpogođeniji sektor u koronakrizi, uz prijevoz.

“Što se tiče nekih drugih stvari, po pitanju porezne politike, uvijek se na kraju svedemo na PDV, ali ponavljam činjenicu da imamo sniženu stopu na uslugu smještaja i isporuku i pripremu hrane, jedino je piće na standardnoj stopi PDV-a od 25 posto. Okolnosti kakve jesu i s obzirom na sva ograničenja u proračunu, teško, ali razgovarali smo nešto i mislim da su svi svjesni da su ograničenja poprilično velika, ali ne znači da se od toga odmičemo i okrećemo ugostiteljstvu i turizmu leđa”, kazao je Marić.

Ministrica turizma Nikolina Brnjac je odgovarajući na pitanja o prosvjedu ugostitelja kazala kako “naravno svako može prosvjedovati, to je njihovo regularno pravo”. I ona je podsjetila kako su nedavno produljene mjere pomoći turizmu i ugostiteljstvu za osiguranje radnih mjesta te likvidnost za poduzeća, ocijenivši da je to i najbitniji korak koji je za njih napravljen.

Zdravka Grund
Telegram autor
1858 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program