Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Politika & Kriminal

U Ukrajini su zabilježena dva slučaja dječje paralize, prvi slučajevi te bolesti u Europi od 2010.

Slučajevi su rezultat mutiranog virusa u cjepivu

AFGHANISTAN-POLIO
Pošalji Podijeli Tweetaj

Dvoje djece u jugozapadnoj Ukrajini paralizirano je nakon zaraze virusom poliomijelitisa, koji je uzročnik dječje paralize, što su prvi slučajevi te bolesti u Europi od 2010., izvijestila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), koja već dugo vodi kampanju s ciljem potpunog iskorjenjivanja te bolesti.

WHO tvrdi da je Ukrajina posebno ugrožena potencijalnim izbijanjem bolesti zbog nedovoljne procijepljenosti. U 2014. godini u Ukrajini je samo 50 posto djece dobilo punu dozu cjepiva protiv dječje paralize i ostalih sličnih bolesti.

Slučajevi dječje paralize zabilježeni u Ukrajini rezultat su mutiranog virusa u cjepivu. Naime, vrlo rijetko virus mutira u soj koji rezultira novim slučajevima bolesti.

Opasnost od širenja je vrlo visoka

Opasnost od daljnjeg širenja bolesti u zemlji vrlo je visoka, no rizik od njezinog širenja na susjedne zemlje – Rumunjsku, Poljsku, Mađarsku i Slovačku je vrlo nizak, stoji u priopćenju WHO-a.

Za polio, koji razara nervni sustav i može prouzročiti paralizu samo nekoliko sati nakon zaraze virusom, nema lijeka.

Globalna kampanja cijepljenja urodila je plodom i uvelike iskorijenila bolest u svijetu. Ove su godine slučajeve dječje paralize prijavili samo Pakistan i Afganistan.

Pročitaj i ovo   
Podijeli 3 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani