Dan za povijest: U Sjevernoj Irskoj pobačaj je odsad legalan, a građani mogu sklapati i istospolne brakove

Očekuje se da će svi propisi biti sređeni do kraja siječnja pa se prvi brakovi očekuju za Valentinovo

ZADNJA IZMJENA: lis 22, 2019
Foto: AFP

Pravo na pobačaj i istospolni brak legalizirani su u utorak u Sjevernoj Irskoj po odluci parlamenta u Londonu u kojem se donose odluke o toj britanskoj pokrajini, jer izvršna vlast u Belfastu ne zasjeda već gotovo tri godine.

Sjeverna Irska jedini je dio Ujedinjenog Kraljevstva u kojem nisu bili dopušteni istospolni brakovi, a za razliku od Engleske, Škotske i Walesa, zakoni u toj regiji zabranjivali su i pobačaj, osim u slučaju kad je ugrožen život majke. U ostatku Ujedinjenog Kraljevstva pravo na pobačaj je ostvareno 1967.

Prvi istospolni brakovi u veljači 2020.

Lišena izvršne vlasti od siječnja 2017. nakon izbijanja političko-financijsklg skandala, institucije Sjeverne Irske su paralizirane, što su iskoristili zastupnici u Westminsteru i u srpnju izglasali amandmane kako bi proširili pravo na pobačaj i omogućili sklapanje istospolnih brakova ukoliko se do ponedjeljka 21. listopada ne oformi nikakva lokalna vlada. Te su promjene stupile u ponoć u Belfastu.

Propisi vezani uz istospolno partnerstvo će biti gotovi do 31. siječnja, a prvi civilni istospolni brakovi bi se najkasnije trebali početi sklapati 14. veljače 2020., na Valentinovo, kazao je Julian Smith, britanski državni ministar zadužen za Sjevernu Irsku.

Konzervativci stajali na putu promjenama

Dosadašnji su zakoni bili na snazi zahvaljujući konzervativcima u obje vjerske zajednice Sjeverne Irske – onoj protestantskoj koja zagovara ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu, te onoj katoličkoj koja zagovara ujedinjenje s Republikom Irskom.

Kako bi izrazili protivljenje promjeni zakona, sjevernoirski zastupnici su se okupili na raspravi u Zakonodavnoj skupštini, ali radi se o simboličkoj gesti jer bez potpore više stranaka nisu se do ponedjeljka mogli izabrati premijer i zamjenik premijera te se nije mogao blokirati niti zakon izglasan i usvojen u Londonu.

Zagovornici zabrane pobačaja u prosvjedu

Čelnica ultrakonzervativne Demokratske unionističke stranke (DUP) Arlene Foster kazala je da je “danas tužan dan”.

Ispred parlamenta se okupilo oko tristotinjak prosvjednika, zagovornika zabrane abortusa koji su osudili “nedemokratsku i pogrešnu odluku” Londona i koji su “glas najranjivijih – nerođene djece u našem društvu”, ali i aktivista za pravo na izbor koji su skandirali “želimo pravo na izbor i to odmah”.

Zdravka Grund
Telegram autor
1911 članak Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program