Savjetnik Plenkovićeve vlade posve ozbiljno kaže da hrvatski novinari na Bleiburg ubacuju mladiće koji provociraju ustaštvom

Gospodin Piplica je šef austrijskog HDZ-a i jedan od organizatora komemoracije

ZADNJA IZMJENA: svi 7, 2018

Predsjednik austrijskog HDZ-a i član Savjeta Vlade za Hrvate izvan RH Miroslav Piplica dao je intervju za austrijski Kurier.

Gospodin Piplica govorio je o komemoraciji na Bleiburgu kojeg je i suorganizator. Skup će se održati sljedeće subote, a u Austriji se počelo o njemu pisati kao o “najvećem fašističkom susretu u Europi”.

Novinari ‘ubacuju mladiće’

Međutim, predstavnik austrijskog HDZ-a gospodin Piplica sasvim je ozbiljno u razgovoru s novinarima Kuriera kazao kako “neki hrvatski novinari ubacuju mladiće u Bleiburg kako bi provocirali ustaškim znakovljem”.

Na pitanje zašto bi novinari to radili, Piplica je kazao kako “vjeruje da to iniciraju neke nevladine udruge iz Hrvatske”. Naglasio je i kako je pravim Hrvatima važno okupljanje na svetoj misi u Bleiburgu i izražavanje počasti žrtvama.

Ponovio da mu je Kordić prijatelj

U nastavku je govorio o tome kako je domoljub, ali da se protivi nacionalizmu jer se u nacionalizmu događaju ekstremne stvair. Na upit da komentira svoje istupe o osuđenom ratnom zločincu Dariju Kordiću, kojeg naziva svojim prijateljem, Piplica je ponovio kako mu je Kordić dobar prijatelj i da je napisao knjigu o njemu.

“Mogu jamčiti da Kordić nikada nije dao nalog da se nekoga ubije. Bilo je zločina i njihovi počinitelji moraju biti osuđeni, ali to je bio politički proces. Kordić je nedužam proveo 17 godina u zatvoru”, kazao je. Očekivano, kazao je da je protiv inicijative koja se nedavno pojavila u Austriji, a kojom bi se zabranili ustaški simboli u Austriji koji se često znaju vidjeti na Bleiburgu.

Tajana Vlašić
Telegram autor
3206 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program