Todorićevi ljudi analizirali su Ramljakovo izvješće pa je on na blogu objavio sve što misli da je krivo

Piše kako je Ramljakovo izvješće neprecizno i puno pogrešaka

ZADNJA IZMJENA: stu. 4, 2017
Foto: ivicatodoric.hr

Ivica Todorić objavio je na svom blogu dubinsku analizu revidiranih financijskih izvještaja Agrokora za 2016. godinu koje je predstavila izvanredna uprava Agrokora.

Napisao je da je analizu proveo stručni tim međunarodnih financijskih ekperata za reviziju i računovodstvo te kako je “riječ o dokumentu koji uvelike odstupa od predstavljenih podataka i ukazuje na brojne nepravilnosti”. Sve je sročeno u 32 točke kojima se ukazuje na spomenute nepravilnosti, a tvrdi da neke stavke upućuju i na kršenje zakona.

Neobično da revidirani subjekt izvještava o nalazima revizora

U objavljenoj analizi stoji kako izvještaj Agrokorove izvanredne uprave značajno odstupa od formalnih izvještaja revizorske kuće PwC-a o tim financijskim izvještajima. “Izvještaj niti upućuje na PwC-ovo mišljenje revizora s rezervom, niti na razne ključne revizijske nalaze o kojima je izvijestio PwC i slijedi potpuno drugačiji format u odnosu na revizorov službeni izvještaj”, stoji u analizi koju je Todorićev tim napravio.

Naveo je i kako je izuzetno neuobičajeno u profesionalnoj praksi da revidirani subjekt izvještava o revizijskim nalazima revizora. “Takvo postupanje čini nejasnom odvojenost revizora i revidiranog subjekta i dovodi do sumnje o neprimjerenom odnosu između dvije neovisne kompanije, u ovom slučaju PwC-a i Agrokora”, piše dalje.

Greške i neusklađenosti revizije i predstavljenog izvještaja

U nastavku objavljene anlize na Todorićevom blogu, navode se još neke navodno uočene neusklađenosti između revizijskog izvješća PwC-a i onoga što je predstavila izvanredna uprava Agrokora 9. listopada. Todorićev tim tako navodi kako Izvještaj izvanredne uprave “sadrži različite značajne greške koje stvaraju pogrešan privid o usklađenosti financijskih izvještaja Grupe Agrokor i izvještaja revizora i mogu dovesti u zabludu”.

Između ostaloga, navodi se kako je prema predstavljenom izvještaju Grupa Agrokor morala provesti usklađenja vrijednosti nematerijalne imovine u iznosu od 1,5 milijarde kuna za 2015. koje se odnosi na Konzum Sarajevo. “U originalnim financijskim izvještajima Grupe Agrokor na 31. prosinca 2015. (Bilješka 8), umanjenje vrijednosti goodwilla iznosilo je 157,8 milijuna kuna bez povezanosti s Konzumom Sarajevo”, stoji u objavi.

Dovodi u sumnju neovisnost PwC-a

“Osim gore navedenih značajnih grešaka, Izvještaj sadrži različite izjave koje su tehnički neprecizne, nepotpune, nedosljedne i/ili neuobičajene za revizora, tako da se postavlja pitanje je li Agrokor d.d. o korištenom izričaju konzultirao PwC kao svog revizora”, stoji u analizi koju je Todorić odlučio podijeliti s javnosti.

U zaključnom dijelu piše kako je jasno da je izvješće izvanredne uprave na čelu s Antom Ramljakom drukčije od revizijskih nalaza PwC-a i zbog toga “dovodi u sumnju neovisnost PwC-a u odnosu na neprimjerenu povezanost između revizora i revidiranog subjekta te, između ostaloga sadrži značajne greške u odnosu na prikazane brojke u milijardama kuna te brojne nedosljednosti, neprecizne i neprofesionalne formulacije i matematičke greške”.

Poziv PwC-u da se javno ogradi

Stručni tim koji je radio na ovoj dubinskoj analizi koju je objavio Todorić stoga postavlja pitanja je li PwC kao revizor Grupe Agrokor uopće bio konzultiran od strane Grupe da potvrdi točnost korištenih formulacija.

“Prikazujući „Nalaze revizije“ na naslovnoj stranici Izvještaja i pozivajući se na rezultate revizije PwC-a kao nalaze PwC-a, Agrokor je nedvojbeno i jasno učinio PwC povezanim sa svojim Izvještajem. Poziva se stoga PwC da razmotri davanje odgovarajuće javne izjave kako bi se odvojio od takvog Izvještaja Agrokora koji razumnog čitatelja dovodi u zabludu i za kojeg se može reći da je nezakonit”, stoji zaključno u analizi koju je Todorić upravo objavio.

Tajana Vlašić
Telegram autor
3015 članaka Više o autoru