Objavljena prva presuda: Todorić je oslobođen

Krivnje su oslobođeni i Ante Huljev, Piruška Canjuga i Nicole De Rossi

ZADNJA IZMJENA: lis 7, 2020

Vijeće Županijskog suda u Zagrebu izreklo je oslobađajuću presudu bivšem većinskom vlasniku Agrokora Ivici Todoriću i suokrivljenima.

Sutkinja Maja Štampar Stipić kazala je kako tijekom postupka jednostavno nije dokazano da su Todorić i suokrivljeni izvukli novac iz Agrokora onako kako je tužiteljstvo tvrdilo. Podsjetila je da je ispitano nekoliko svjedoka, te niti jedan od njih nije potvrdio da je Piruška Canjuga tražila od Todorića i Ante Huljeva da pribave nezakonitu dobit za firmu Sigman Invest. To nije, smatra sudsko vijeće, proizašlo niti iz jednog materijalnog dokaza, odnosno dokumenta.

Iz mailova koje su istražitelji pronašli proizašlo je da je Huljev bio taj koji je od Nicole De Rossi tražio da u ime firme Sigman Invest ispostavi Agrokoru račun od 1,25 milijuna eura za savjetodavne usluge. To je i sam Huljev potvrdio. Ključan je, za oslobađajuću presudu, bio i iskaz Valentina Vičiča, koji je na sudu izjavio da je posao za Agrokor obavio. Imao je i ugovor s Huljevom.

Srušena teza tužiteljstva

Sudsko vijeće je istaknulo da je čak i jedan svjedok optužbe, koji je kupio firmu Sigman Invest potvrdio da je vidio dokumentaciju o poslu što ga je obavio Vičič. “Taj posao u konačnici je bio uspješan, te je prethodio Agrokorovoj kupnji Mercatora”, navodi sudsko vijeće.

Tužiteljstvo je pokušalo dokazati da ove konzultantske usluge nisu bile potrebne, već da su poslužile samo za izvlačenje novca. Međutim, svjedoci su tu tezu srušili, iako je tužiteljstvo pokušalo uvjeriti sud da su ti svjedoci zapravo bili bliski Todoriću, jer su s njim ostali u poslovnom odnosnu nakon spornog posla sa Sigman Investom.

“Osim toga sve do otvaranja ovog procesa tih 1,25 milijuna eura nitko nije podigao s računa Sigman Investa, što ruši tezu o namjeri izvlačenja sredstava iz Agrokora u dogovoru s Todorićem”, primjećuje sudsko vijeće. Sutkinja Štampar Stipić primijetila je kako je izvanredna uprava Agrokora kasnije isplatila više od 83 milijuna eura za razne savjetnike.

Sporna isplata 1,25 milijuna eura

Tužiteljstvo je tvrdilo da je Todorića uz pomoć Ante Huljeva, bivšeg direktora Agrokora za financije, te članice Uprave Piruške Canjuge iz koncerna izvukao 1,25 milijuna eura. Piruška Canjuga navodno je potaknula Todorića i Huljeva na taj manevar kojim je u konačnici oštećen Agrokor. Sve se to događalo tijekom 2013. godine.

Tada su Todorić i Huljev omogućili spornu isplatu 1,25 milijuna eura švicarskoj firmi za savjetodavne usluge Sigman Invest. Huljev to nije negirao, no uvjeravao je sudsko vijeće kako te usluge nisu bile fiktivne kako je to tvrdilo tužiteljstvo, već stvarno obavljene zbog ondašnje financijske situacije u kojoj se koncern nalazio.

Todorić odbijao sudjelovati u procesu

Na čelu firme Sigman Invest bila je konzultantica Nicole De Rossi, švicarska državljanka koja je Todoriću i Huljevu, prema tvrdnjama tužiteljstva, izdala fiktivne račune. I ona je negirala krivnju.

Financijski konzultant Valentin Vičić također je tvrdio da je za Huljeva odradio usluge savjetovanja, što mu je plaćeno udjelima u tvrdi Sigman Invest, inače osnovanoj samo zbog tog poslovnog poteza. Radilo se upravo o onih 1,25 milijuna eura.

Sam Ivica Todorić je od početka ovog suđenja, koje je trajalo iznimno kratko za hrvatske prilike, odbijao sudjelovati u procesu. Otkazao je i odvjetnicima koji su ga na početku zastupali, no kako je obrana obavezna za ovakvu vrstu kaznenih djela, država mu je postavila braniteljicu po službenoj dužnosti.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
2013 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program