Telegram doznaje: Nakon užasnog požara u migrantskom kampu, Vlada priprema prihvat 12 djece

U RH se trebalo preseliti 10 djece, ali je nakon požara odlučeno da ih primimo još dvoje

ZADNJA IZMJENA: ruj 10, 2020

Katastrofalni požar koji je u noći s utorka na srijedu uništio migrantski kamp na grčkom otoku Lezbosu ponovno je u fokus stavio sudbinu izbjegličke djece bez skrbnika. Njih oko 400 živjelo je u kampu Moria koji je ovog tjedna poharala vatra, a Europska komisija obvezala se da će financirati njihov novi privremeni smještaj na grčkom kopnu.

Djeci koja žive u migrantskim kampovima na grčkim otocima (ne samo Moriji) bez pratnje odraslih, Komisija, međutim, pokušava još od ožujka osigurati novi, trajni smještaj u drugim zemljama članicama Europske unije. U Komisijin plan dobrovoljno se uključilo 11 država EU, među njima i Hrvatska.

Spremni primiti 12 djece

“Ne vidim da bi itko razuman mogao biti protiv toga da i mi pomognemo određenom broju djece koja žive u bitno drukčijim uvjetima nego što žive naša djeca”, objašnjavao je premijer Andrej Plenković u ožujku. Šest mjeseci kasnije nijedno dijete još nije preseljeno u Hrvatskoj. No, to bi se, kako doznajemo, konačno trebalo promijeniti.

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) potvrdilo nam je da je Hrvatska bila spremna primiti desetero djece bez pratnje iz Grčke. No, nakon požara, koji je kamp Moria pretvorio u zgarište, u Vladi su odlučili da će Hrvatska primiti još dvoje djece. “S pripremama za premještaj 12 maloljetnika iz Grčke započet ćemo u suradnji i koordinaciji s njemačkim Predsjedništvom i Europskom komisijom”, kažu u MUP-u.

Drugi već krenuli s prihvatom

Europske države koje sudjeluju u ovoj incijativi – koja je, ponovimo, dobrovoljna – već su počele primati djecu iz grčkih migratskih kampova. Dosad je, kako doznajemo iz europskih izvora, iz Grčke u druge članice EU-a preseljeno više od 640 osoba. Uglavnom se radi o djeci i tinejdžerima bez roditelja i skrbnika.

No, neke su države, kažu nam u Bruxellesu, odlučile da će primati i druge ranjive skupine djece, primjerice bolesnu djecu pa s njima i članove njihove uže obitelji. Stoga se podatak o 640 osoba ne odnosi isključivo na djecu. U Luksemburgu i Njemačkoj su djecu primili još u travnju. Slijedila je Irska, pa Portugal, Finska… Neke države, poput susjedne Slovenije, upravo se pripremaju za prihvat.

Odgoda zbog korone i potresa

Potvrdili su nam to u slovenskom ministarstvu unutarnjih poslova. U Sloveniju će biti preseljeno četvero djece bez pratnje, mlađih od deset godina koji ispunjavaju uvjete za priznavanje međunarodne zaštite, kažu u slovenskom ministarstvu. Dodaju da su upravo ta djeca najranjivija kategorija i da, zbog svoje dobi, dosadašnjih iskustava i potreba, hitno trebaju odgovarajuću zaštitu.

Hrvatska je svoje sudjelovanje u ovoj incijativi, ponovimo, najavila još početkom ožujka. No, u međuvremenu je Vlada bila odgodila prihvat djece iz grčkih migrantskih kampova, pravdajući takvu odluku epidemijom koronavirusa i potresom u Zagrebu. U MUP-u još uvijek ne govore o konkretnom datumu prihvata djece, ali su ranije spominjali da je rok najkasnije do kraja godine.

Irena Frlan Gašparović
Telegram autor
501 članak Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program