Suđenje Bandiću je u tijeku, upravo se izjasnio da nije kriv. Građani su s njim u sudnici

Milan Bandić je za sve točke optužnice kazao da nije kriv

ZADNJA IZMJENA: sij 22, 2020
Foto: PIXSELL

Jutros oko 9.20 nastavilo se suđenje zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću za aferu Agram. Milan Bandić se izjasnio po točkama optužnice i dalje stoji kod toga da nije kriv: “Razumio sam u potpunosti tezu optužnice, ne smatram se krivim”, rekao je sutkinji Raheli Valentić, piše Index. Petar Pripuz, Željko Horvat i svi ostali optuženici (nih 14) također se ne smatraju krivima.

Inače, USKOK je doradio optužnicu i Bandića se tereti za zlouporabu položaja i ovlasti sa zbrinjavanjem gradskog otpada. Uz njega se na suđenju pojavio i Petar Pripuz dok se Slobodan Ljubičić, zvani Kikaš, nije pojavio. Na samom početku raspravljalo se upravo o zdravstvenom stanju Slobodana Ljubičića i javnost je za to vrijeme poslana van iz sudnice. Pregledom nalaza vještaka odlučeno je da je Ljubičić trajno nesposoban za suđenje te se postupak nadalje razdvaja.

Optužnica je predana još 2015.

Optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika te poslovnih partnera gradskih tvrtki USKOK je sudu predao još u prosincu 2015. godine. Sedam točaka optužnice sud je potvrdio u ožujku 2018., a tri točke vraćene su tužiteljstvu na doradu.

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda krajem ožujka obustavilo je postupak protiv Bandića u dijelu optužnice koja ga je teretila za štetu Državnom proračunu zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon predsjedničkih izbora 2010.

U sudnici su i građani

Na suđenju se pojavio i redatelj Dario Juričan, koji ročište prati iz publike kao i nekoliko studenata prava, predstavnici medija i aktivisti, odnosno građani. Prvi je ovo puta da su na suđenju prisutni građani grada Zagreba koji su se u sklopu iniijative “Zagreb te zove” okupili pred Županijskim sudom prije početka ročišta. Stigli su s transparentima i izvikivali “Kriv je! Kriv je!”, a donijeli su mu i paketić za putovanje u Remetinec.

”Pripremili smo mu jedan divan, slatki paket za odlazak u Remetinec, da vidi kako građani misle na njega. Tu je četkica za zube, malo toalet papira, sapun i simpatični ručnik da ga opremimo put juga”, poručila je Predstavnica inicijative ‘Zagreb te zove’, Gordana Pasanec i dodala kako će se svakako znati da su oni sudnici jer su pripremili “performans sa znakovima koji u dopušteni”. Kada su građani kratko komentirali izjavu odvjetnice Jadranke Sloković, sutkinja ih je upozorila da će, ako budu ponovo dobacivali, udaljiti iz sudnice.

Ljubičića će zvati kao svjedoka?

USKOK je predložio čitanje dokumentacije čitanje nalaza vještaka, slušanje tajno snimljenih razgovora, čitanje iskaza Mile Horvat i Sandre Perković. Odvjetnica Milana Bandića, Jadranka Sloković kazala je da suglasna s čitanjem iskaza Mile Horvat, no da bi Sandru Perković trebalo preispitati.

Oglasio se i Anto Nobilo, odvjetnik Petra Pripuza i kazao kako želi Slobodana Ljubičiča pozvati kao svjedoka, ako bude zdravstveno sposoban. O tome će odlučivati sudsko vijeće, a Nobilo je svoj prijedlog obrazložio kazavši da uloga optuženika, a Ljubičić koji je nesposoban sudjelovati u raspravama, je do razdvajanja postupka bio drugookrivljeni, nije ista kao i uloga svjedoka, pišu 24sata.

Željka Orešković
Telegram autor
1214 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program