Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Politika & Kriminal

Sud u Skoplju odbacio sve dokaze u onoj velikoj aferi s prisluškivanjem, kaže da su prikupljeni nezakonito

Glavna oporbena stranka je podnijela kaznenu prijavu protiv premijera

Party leader and Macedonian Prime Minister Nikola Gruevski celebrates the ruling conservative VMRO-DPMNE coalition's election victory in Skopje, early on April 28, 2014, after winning the parliamentary elections. Macedonia's conservative ruling party has secured a third term in office, winning both parliamentary and presidential elections on Sunday, based on preliminary results of the ballot that the opposition said it would not recognise. AFP PHOTO / ROBERT ATANASOVSKI
Pošalji Podijeli Tweetaj

Osnovni sud u Skoplju odbacio je kao neosnovane sve dokaze u vezi s aferom prisluškivanja, u sklopu koje je glavna oporbena stranka Socijaldemokratska partija Makedonije (SDSM) Javnom tužiteljstvu podnijela kaznene prijave protiv makedonskog premijera Nikole Gruevskog (na glavnoj fotografiji), bivših ministara Gordane Jankulovske i Mile Janakijevskog, bivšeg šefa Sigurnosno-obavještajne agencije Saše Mijalkova i drugih, piše Al Jazeera Balkans.

Po mišljenju suda, snimci i transkripti nisu prikupljeni u skladu sa Zakonom o praćenju komunikacija i ne mogu biti predmet istrage. Rok za žalbe istječe u ponoć.

Prisluškivano najmanje 20.000 ljudi?

Afera je izbila krajem siječnja, kad je premijer Gruevski optužio lidera SDSM-a Zorana Zaeva da je “na nelegalan način i uz pomoć stranih obavještajnih službi organizirao mrežu prisluškivanja makedonskog državnog vrha da bi nabavio kompromitirajuće podatke uz pomoć kojih bi prisilio Vladu da podnese ostavku”.

No, ubrzo je Zaev izjavio da je u Makedoniji “najmanje 20.000 ljudi u posljednjih nekoliko godina prisluškivano” i za to optužio Gruevskog i Mijalkova te počeo objavljivati transkripte prisluškivanih razgovora, što je dodatno pogoršalo političku situaciju u zemlji.

Pregovori uz posredovanje EU

Početkom lipnja su vođe četiriju glavnih političkih stranaka u Makedoniji, uz posredovanje povjerenika Europske unije za susjedsku politiku i pregovore o proširenje Johannesa Hahna, postigli privremeni dogovor o razrješenju političke krize.

Konačni sporazum utanačen je sredinom srpnja i po tom dogovoru predviđeno je održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora u travnju 2016., a trebao bi se postaviti i posebni tužitelj koji će istražiti cijeli skandal oko prisluškivanja i objavljenih snimki. Zaev je upozorio da će nastaviti objavljivati transkripte ako tužitelj ne bude izabran u predviđenom roku, piše Al Jazeera Balkans.

Podijeli 0 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani