Što se sada događa u SDP-u? Nismo sigurni da itko, uključujući i njih, to više razumije. Pokušali smo pojednostaviti

Baukov amandman izazvao je novi kaos u glavnoj oporbenoj stranci

ZADNJA IZMJENA: svi 7, 2018

Teško da je nekoga to pretjerano iznenadilo, ali prošlog vikenda u SDP-u je opet bilo kaotično. Ovoga puta sve je počelo kada je na sjednici Glavnog odbora, koja je održana ove nedjelje, član Predsjedništva Arsen Bauk predložio po nekima sporni amandman u vezi izbora šefova županijskih organizacija. Amandman je nakon žustre rasprave i privremenog rušenja kvoruma, prihvaćen, no već danas je nezadovoljstvo izrazio potpredsjednik SDP-a i jedan od najbližih ljudi predsjednika stranke Davora Bernardića, Zlatko Komadina. Poručio je da se radi o “politički neispravnom” amandmanu pa je naizgled riješena priča dobila nastavak.

Tijekom dana, zbog Baukova amandmana, pala je i prva ostavka. Potpredsjednik SDP-ova Kluba zastupnika Gordan Maras maloprije je izvijestio kako podnosi ostavku na svoju funkciju i pritom otvoreno napao Bauka. Da se ne slaže s Baukom poručio je i još jedan potpredsjednik SDP-a, Peđa Grbin. On pak kaže kako od Bauka da nije očekivao ovakav amandman. Pokušali smo otpetljati cijelu zavrzlamu koja je sada nastala.

1. Što se točno dogodilo na Glavnom odboru?

Glavni odbor SDP-a odlučivao je o novim izbornim pravilima za izbore za županijske organizacije i Grad Zagreb. Dogovarali su i datum izbora pa je odlučeno da će se izbori održati u drugoj polovini lipnja. Ipak, stvari nisu baš išle jednostavno. Rasprava je trajala šest sati, a sve je kulminiralo kada je član Predsjedništva Arsen Bauk predložio svoj amandman.

2. Što piše u Baukovom amandmanu?

Bauk je, dakle, predložio ograničenja za kandidaturu na predstojećim županijskim izborima. Prema njegovu amandmanu, stranački dužnosnici koji se pozivaju na sjednice stranačkih tijela, bilo da se radi o lokalnim i državnim razinama, ne bi se mogli kandidirati za šefove organizacija ukoliko na tim sjednicama nisu prisustvovali barem u 50 posto slučajeva. Upravo je to izazvalo pravi revolt među SDP-ovcima koji su taj amandman protumačili kao napad na pojedince koji se žele kandidirati.

3. Privremeno je došlo do rušenja kvoruma

Dio SDP-ovaca iz Glavnog odbora, i to uglavnom iz dalmatinskih organizacija, napustili su dvoranu i sjednicu Glavnog odbora nakon što je predstavljen Baukov amandman i tako je došlo do rušenja kvoruma. Bauk i onaj dio SDP-a skloniji šefu stranke Bernardiću ovaj amandman protumačili su kao poticaj za veću aktivaciju dužnosnika u lokalnim organizacijama. Od 103 člana Glavnog odbora, na početku sjednice verificirano ih je 62 da bi nakon odlaska dijela članova broj nazočnih u dvorani pao na 47.

4. Ipak se sve nekako uspjelo riješiti

Nakon pada kvoruma, SDP-ovci su imali kratku stanku kako bi vidjeli što dalje, a nakon toga je ipak uspostavljen kvorum. U dvorani su bila 54 člana, a Baukov amandman je dobio potrebnu većinu. Podržalo ga 28 članova i jedva je prošao.

5. Ostojićeva pobuna na društvenim mrežama…

S obzirom na to da je dalmatinska struja SDP-a Baukov amandman protumačila kao svojevrsni napad na Ranka Ostojića i njegovu potencijalnu kandidaturu za šefa županijske organizacije splitsko-dalmatinskog SDP-a, malo nakon Glavnog odbora oglasio se sam Ostojić. Na Facebooku je poručio kako se radi o “ljigavom potezu”. “Točno je da se zadnjih godinu dana nisam odazvao pozivu za županijski odbor. Razlog je vrlo jednostavan – godinu dana nije ni sazvan županijski odbor. Očito to nije problem . Istina je da kad se bojiš izaći na izbore onda se služiš ljigavim potezima. Izađi i bori se!”, napisao je Ostojić.

6. … koju je podržao i Grbin

Na Facebooku je jutros reagirao i potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin. Otvoreno je rekao kako nije očekivao da će od Bauka doživjeti amandman samo da bi iz izbornog procesa eliminirao drugog kolegu, Ostojića. ” i onda se nakon svega toga što sami sebi radimo čudom čudimo što nas Živi zid pretiče”, zaključio je Grbin.

7. A jutros je Komadina odlučio rušiti Baukov amandman

Baukov amandman, koji je SDP sinoć usvojio, danas je otvoreno kritizirao potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina. Na presici koju je jutros organizirao, Komadina kojega se inače percipira kao bliskog Bernardićeva suradnika, poručio je kako je Baukov amandman politički neispravan.

Komadina je jutros rekao i da će svi dobiti ispričnice za ranije nedolaske te da će se na predstojećim stranačkim izborima u lipnju svi moći kandidirati. Kaže kako je na Glavnom odboru bio protiv, a smatra da je amandman donesen kada je već pala koncentracija članova. Kazao je i kako je Predsjedništvo bilo protiv te da ovakav amandman produbljuje podjele u stranci,.

8. Pala je i prva ostavka

Gordan Maras, revoltiran Baukovim prijedlogom i prihvaćanjem istoga na jučerašnjoj sjednici Glavnog odbora, danas je izvijestio da podnosi ostavku na mjesto potpredsjednika Kluba zastupnika SDP-a. “Obavještavam vas da sam predsjednika SDP-a obavijestio da podnosim ostavku na mjesto potpredsjednika Kluba zastupnika SDP-a. Do sada nisam bio u ovakvoj situaciji, ali ne vidim drugog izbora nego da ovako pokažem da se ne slažem s duboko nedemokratskom logikom koja, na žalost, dobiva prostor u našoj stranci, sada pogotovo tijekom unutarstranačkih izbora”, stoji u Marasovu e-mailu stranačkom vodstvu i kolegama.

Maras je pritom otvoreno poručio kako motivi Baukova prijedloga amandmana “nisu plemeniti i okrenuti budućnosti” te da se s njima ne slaže. “Ne znam je li normalno da to baš samo meni smeta, koji se odazivam na sve sastanke od ogranka do Glavnog odbora i koji se dvadeset i jednu godinu nikada nisam štedio za stranku”, poruka je Marasa koji je naveo i kako se u budućnosti namjerava više baviti zagrebačkim SDP-om. Njegova ostavka je trenutno, kako kaže, u “fazi podnošenja”.

Tajana Vlašić
Telegram autor
3206 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program