Što ova oslobađajuća presuda znači za drugu optužnicu protiv Todorića, tešku više od milijardu kuna?

Bivšem šefu Agrokora tek slijedi proces za sto puta financijski teže malverzacije

ZADNJA IZMJENA: lis 7, 2020
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Što današnja nepravomoćna oslobađajuća presuda u jednom manjem kraku afere Agrokor znači za rasplet cijelog slučaja teškog više od milijardu kuna? Ništa. Potvrdio je to i odvjetnik Anto Nobilo, jedan od branitelja okrivljenih, dajući izjavu nakon objave današnje odluke suda. Naime, bez obzira na današnju sudsku odluku, ostale, financijski sto puta teže optužbe nastavit će se rasplitati u zasebnom procesu koji tek treba krenuti.

Ivica Todorić od početka tvrdi da nije kriv

Kako smo već javili vijeće Županijskog suda u Zagrebu na čelu sa sutkinjom Majom Štampar Stipić oslobodilo je bivšeg vlasnika Agrokora Ivicu Todorić, te dvoje njegovih bliskih suradnika Antu Huljeva i Pirušku Canjugu optužbi za izvlačenje 1,25 milijuna eura iz koncerna. Sumnjalo se da su taj novac izvukli uz pomoć direktorice švicarske firme Sigman Invest Nicole De Rossi koja im je za konzultantske usluge ispostavila navodno lažnu fakturu tešku upravo 1,25 milijuna eura .

Međutim, optužba je propala kada se na sudu pojavio konzultant, Valentin Vičić i potvrdio da je obavio posao za koji je Agrokor platio tih 1,25 milijuna eura. Tužiteljstvo najavljuje žalbu jer smatra kako je sud donio pogrešnu odluku.

Je li iz Agrokora izvučena milijarda kuna?

Iako je obrana okrivljenih zadovoljna današnjim ishodom procesa, valja reći kako glavni, veliki postupak u aferi Agrokor tek treba uslijediti.

Naime, u drugoj optužnici protiv Ivice Todorića i nekolicine članova njegove uprave, te dvoje revizora, što je podignuta nakon tri godine istrage, tek 15. rujna, Županijsko državno odvjetništvo stavlja bivšem vlasniku Agrokora na teret malverzacije teške 1,2 milijarde kuna. Riječ je o sumnjama da su gotovo cijelo desetljeće lažirali financijske izvještaje, nezakonito isplaćivali dividendi te izvlačili puno većih milijunskih iznosa od onog što je bio inkriminiran prvom optužnicom.

Todorić: Druga optužnica je monstruozna

Drugim riječima, iako je Todorić u prvoj rundi pobijedio državu, odnosno Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, koje ju je u procesu predstavljalo, te tako djelomično u javnosti potvrdio svoju tezu da ga se neosnovano progoni, sada mu tek predstoji okršaj za dokazivanje nedužnosti na drugom suđenju.

I danas je Todorić ponovio da je ono što mu se tom drugom optužnicom stavlja na teret monstruozno i potpuno neosnovano. Međutim, istovremeno je najavio da ponovno neće angažirati odvjetnika, jer, kako kaže, za to jednostavno nema potrebe.

Hoće li biti dovoljno 80 tisuća stranica dokaza?

U tom drugom, višestruko većem kraku afere Agrokor, tužiteljstvo je prikupilo oko 80 tisuća stranica dokaza protiv bivše uprave koncerna. Hoće li ta količina optužnog materijala biti dovoljna da se potkrijepe sumnje u nezakonito poslovanje, nezahvalno je prognozirati.

Izvjesno je međutim da će proces, koji je ovih dana tek došao na sud, trajati godinama. Plastično prikazano: Ovaj koji je danas okončan nepravomoćnom presudom trajao je točno godinu dana. Četvero okrivljenika bilo je obuhvaćeno samo jednom točkom optužbe. Optužnica je bila napisana na 27 stranica, a cijeli spis brojao je oko 8.500 stranica. Glavna rasprava održana je u šest dana. Sedmo ročište bilo je zakazano za objavu presude.

Optužnica u većem kraku afere Agrokor ima nešto manje od 500 stranica koje su popraćene s onih 80 tisuća stranica dokaznog materijala. Uz Todorića je optuženo još 14 ljudi, a inkriminacije su sažete u četiri točke optužnice. Već i jednostavna matematika otegla bi raspet procesa kroz idućih 10-ak godina.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
2059 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program