Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Politika & Kriminal

Šef arhive tvrdi da na Pantovčaku nema onog velikog popisa udbaša i kosovaca kojeg je spomenuo Ivo Josipović

Josipović je nedavno rekao kako je na Pantovčaku imao uvid u popis suradnika Udbe i KOS-a

23.08.2015., Barban - U malom istarskom gradicu odrzana je  40. viteska igra Trka na prstenac na kojoj su nazocili presjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarovic, premijer Zoran Milanovic, bivsi presjednici Republike Hrvatske Stjepan Mesic i Ivo Josipovic te brojni drugi visokopozicionirani politicari. Na trci je sudjelovalo 17 jahaca a ovogodisnji slavodobitnik je Nandi Radola kojem je predsjednica Kolinda Grabar Kitarovic urucila prelazni stit.
Photo: Dusko Marusic/PIXSELL
Pošalji Podijeli Tweetaj

U Uredu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović nemaju nikakvih informacija o tome da se u njihovom arhivu nalazi popis suradnika Udbe i KOS-a o kojem je, u razgovoru za Večernji listu, govorio bivši predsjednik Ivo Josipović.

Voditelj arhive na Pantovčaku Petar Mamić za Telegram je rekao kako mu nije poznato da takvo nešto postoji u arhivu. “Ako bi takvo nešto i postojalo ono bi bilo označeno kao tajno ili povjerljivo, što znači da bi za bilo kakav uvid u takav dokument bila potrebna deklasifikacija,” pojašnjava arhivar.

Deklasifikaciju može tražiti samo izraditelj

Postupak deklasifikacije može zatražiti samo onaj tko je dokument i izradio. “Pretpostavljam da bi u slučaju dokumenta s popisom suradnika Udbe to bila neka tajna služba. Sve dok ista ne bi dozvolila deklasifikaciju ona ne bi bila moguća, što znači da nitko ne bi mogao dobiti takav dokument,” dodaje Mamić.

Za sva ostala pitanja usmjerio nas je na bivšeg predsjednika jer, kako kaže, samo on može znati koji je to točno dokument vidio te tko je isti izradio.

Josipović kaže da ga je popis iznenadio

Da podsjetimo, bivši predsjednik Ivo Josipović u nedavnom intervjuu Večernjem listu otkrio je da hrvatski državni vrh ima opsežan popis suradnika Udbe i KOS-a kojeg je vidio dok je bio na Pantovčaku.

“Imao sam prilike vidjeti vrlo detaljan popis suradnika Udbe i KOS-a, s imenima i prezimenima, kodnim nazivima, vezama i drugim detaljima. Bilo je tu profesora, biskupa, svećenika, danas istaknutih boraca za ljudska prava, ljevičara i desničara, HDZ-ovaca i SDP-ovaca, kulturnjaka i sportaša. Za neke sam se silno iznenadio saznavši da su bili suradnici tajnih službi…”, kazao je Josipović u intervjuu.

Nema Karamarka na popisu

Posebno je naglasio da na popisu nema Tomislava Karamarka za kojeg, neki mediji, tvrde da je bio suradnik bivše komunističke tajne policije. Karamarko, šef HDZ-a, danas mu se iskreno zahvalio na toj izjavi i očekuje da će bivši član SDP-a staviti na raspolaganje njegovim odvjetnicima u sudskoj tužbi protiv Josipa Manolića, poznatog političara i nekoć dužnosnika UDBE, koji je to prvi rekao.

Za pretpostaviti je da će na sudu Manolić postaviti Josipoviću zanimljivo pitanje o kakvom je zapravo dokumentu bivši šef države govorio. Ako je to službeni papir, s klasifikacijim tajnosti, bivši predsjednik nije smio spominjati njegov sadržaj. Ako je, pak, taj popis uradak kakvog neslužbenog izvora, primjerice ‘paraobavještajnog podzemlja’, koja je onda vjerodostojnost popisa.

Podijeli 81 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani