Savski most se raspada. Građani tvrde da su ležajevi konstrukcije toliko istrunuli da se mogu mrviti rukama

Nadležni ne znaju kada je bila posljednja inspekcija ni kada će sanacija

ZADNJA IZMJENA: lis 7, 2020
Foto: Screenshot HTV

Savski most u Zagrebu koji povezuje novozagrebačko naselje Kajzericu i dio grada sjeverno od Save u tako je lošem stanju da njegovo korištenje predstavlja opasnost za građane, javlja HRT. Predsjednica Mjesnog odbora Kajzerica s kojom su razgovarali novinari nacionalne televizije stručnjakinja je za projektiranje mostova, pa je ekipi s HRT-a pokazala zbog čega stanovnici tog naselja zahtijevaju hitnu sanaciju Savskog mosta.

„Sami ležajevi mosta na kojima leži nosiva konstrukcija, odnosno ploča po kojoj se ljudi kreću – su potpuno truli. Može se sići ispod mosta i vidjeti da se oni mogu rukom mrviti. Sad, u kojem trenutku bi oni mogli popustiti potpuno, nitko ne može reći“, tvrdi Ana Gugić. Usto, rupe koje su se otvorile na nogostupima jednostavno su prekrivene čeličnim pločama. S obzirom na to da je riječ o prilično nesigurnom rješenju, postavljena je i “privremena” ograda. Zbog toga su se iz Inicijative Zagreb te zove obratili građevinskoj inspekciji, javlja HRT.

Još se ne zna datum početka sanacije

No, kako je za HRT kazala Gordana Pasanec iz Inicijative Zagreb te zove, iz odgovora koji su dobili ne može se jasno zaključiti kada je proveden posljednji nadzor na mostu. „ Po svemu sudeći zadnja inspekcija je bila 2018. godine, a sad je 2020“, kaže Pasanec. Ni HRT nije uspio dobiti odgovor o datumu posljednjeg inspekcijskog nadzora. Iz Državnog inspektorata Republike Hrvatske kazali su im da je „usmenim rješenjem putem zapisnika vlasniku je naređeno označavanje građevine opasnom“, kao i to da je naređeno postavljanje ograde kojom bi se spriječilo korištenje pješačkih staza na mostu.

Iz Grada Zagreba pak tvrde da je procedura pri kraju, i da će uskoro biti ispunjeni svi formalni preduvjeti za početak sanacije mosta. No, s HRT-a neslužbeno doznaju da će radovi, premda su iz Grada tražili da počnu ove godine, zbog zauzetosti radnika na sanaciji Mosta mladosti najvjerojatnije početi tek 2021 godine.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2125 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program