Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Politika & Kriminal

Sada više ništa ne može zaustaviti nuklearni sporazum s Iranom, Obama skupio većinu u Kongresu

Senatorica iz Marylanda Mikulski postala je ključni 34. glas u Kongresu

000_Was8950785
Pošalji Podijeli Tweetaj

Demokratska senatorica Marylanda Barbara Mikulski postala je ključni 34. glas u korist sporazuma s Iranom Baracka Obame kojemu se žestoko protive republikanci i izraelska vlada, javlja AP.

“Niti jedan dogovor nije savršen, pogotovo onaj u kojem se pregovara s iranskim režimom”, rekla je Mikulski u priopćenju. “Zaključila sam da je Zajednilčki sveobuhvati plan akcije najbolja dostupna opcija koja će onemogućiti Iranu da dođe u posjed nuklearne bombe”.

Podrška senatorice Mikulski dala je pristašama sporazuma većinu koja omogućuje predsjedniku Obami da stavi veto na neodobravanje ovog sporazuma koje bi republikanci mogli donijeti kasnije ovog mjeseca.

Pismo Johna Kerryja

Nastojanja Izraela, koji je potrošio milijune dolara nastojeći onemogućiti ovaj sporazum lobiranjem u Kongresu, tako završava s neuspjehom. Sporazum potpisan od strane Irana, SAD-a i pet drugih svjetskih sila ograničava iranski nuklearni program u zamjenu za oslobađanje stotina milijardi dolara koji su bili blokirani sankcijama. Republikanci i izraelski čelnici tvrde da će ti ustupci samo osnažiti Iran, koji želi uništiti Izrael.

Državni tajnik John Kerry poslao je pismo svim članovima Kongresa naglašavajući američku sigurnosnu obvezu prema Izraelu i arapskim zemljama u svjetlu nuklearnog sporazuma. “Ja stvarno vjerujem da je ne potpisivanje ovog sporazuma najbrži način da se stvori utrka u naoružanju na Blisko istoku”, rekao je Kerry u obraćanju u srijedu. “Jer ako nemate ovaj sporazum, Iran je već jasno rekao što je njihov smjer”.

Široka podrška među demokratima

Sporazum je na kraju sakupio široku podršku među demokratima – samo dva senatora glasala su protiv, Chuck Schumer iz New Yorka i Robert Menedez iz New Yerseyja. Čak i ako Kongres izglasa rezoluciju neslaganja s ovim sporazumom to ne može zaustaviti sporazum.

U srpnju, Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno je podržalo nuklearni sporazum i rezoluciju koja bi trebala ukinuti sankcije Iranu unutar 90 dana.

Podijeli 0 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani