Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Politika & Kriminal

Sada je i ministar Stier potvrdio da je ISIS raznio Inina postrojenja u Siriji, kaže da čekaju izvješće o šteti

Dodao je i da će ministarstvo tražiti nova izvješća i dodatnu potvrdu

Pošalji Podijeli Tweetaj

Ministar vanjskih i europskih poslova, Davor Ivo Stier rekao je kako prva izvješća koja je ministarstvo dobilo potvrđuju informaciju da su džihadisti Islamske države bombom raznijeli Inina postrojenja u Siriji.”Tražit ćemo i nova izvješća i dodatnu potvrdu, kao i procjenu štete”, kazao je Stier, prenosi N1.

ISIS-ova propagandna agencija Amaq objavila je videosnimku koja pokazuje kako su u zrak dignuli plinsko postrojenje Hayan, 100 kilometara istočno od Homsa. Kako pišu u tekstu objavljenom uz video, to su učinili kako bi paralizirali gospodarstvo režima Bašara Al Assada jer su, kako tvrde, plinska postrojenja s dnevnom proizvodnjom od tri milijuna kubičnih metara plina, bila kralježnica njegova režima.

Ina je u bloku Hayan vršila istraživanja koja su završena 2007. godine, a dovela su do šest nalazišta plina i nafte – Jihar, Al Mahr, Jazal, Palmyra, Mustadyra i Mazrur, piše Večernji list. S eksploatacijom nafte i plina prestali su 2012. zbog “više sile”, odnosno sukoba u Siriji i složene političke situacije.

Ina komentirala mogući povratak postrojenja u Siriji

Iz Ine su se krajem prošlog mjeseca očitovalo o mogućem povratku u Siriju, a iz kompanije tada rekli kako je sigurnosna i politička situacija u Siriji toliko složena da postoji opravdana sumnja da će u sljedećih nekoliko godina biti razriješena. “Pridržavajući se Odluke Vlade RH o provođenju međunarodnih mjera ograničavanja u odnosu na Sirijsku Arapsku Republiku, Ina je u veljači 2012. proglasila “višu silu” i privremeno obustavila sve poslovne aktivnosti u toj zemlji do daljnjeg, odnosno do prestanka okolnosti “više sile”.

Također, zbog neizvjesne političke situacije u Siriji Ina je u razdoblju od 2013. do 2015. otpisivala vrijednost svoje imovine u Siriji. Do sada je ukupno otpisana vrijednost u iznosu od oko 3,4 milijarde kuna, na način da je u 2013. i 2015. otpisano oko 1,5 milijardi kuna Inine imovine u Siriji, a u 2015. oko 400 milijuna kuna. Uslijed ratnih zbivanja pojedina Inina postrojenja pretrpjela su oštećenja te su se u različitim razdobljima nalazila pod različitim upravama, od protuvladinih snaga do ISIS-a.

Osnovni preduvjet za nastavak Ininih prekinutih aktivnosti vezanih uz istraživanje i proizvodnju nafte i plina u Siriji je potpuni prestanak svih ratnih operacija u Siriji te uspostavljanje stabilnih političkih i sigurnosnih prilika, pri čemu se podrazumijeva ukidanje sankcija koje su trenutno na snazi. Tek kada ti uvjeti budu ispunjeni, Inini stručnjaci budu u mogućnosti na terenu izvidjeti stanje svoje opreme i samih polja, možemo početi s pregovorima o povratku, pregovorima o novim ugovornim odnosima te eventualnoj naknadi štete. U međuvremenu, Ina pomno prati razvoj situacije”, poručili su iz Ine.

Podijeli 2 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani