Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Politika & Kriminal

Raznesena Inina postrojenja u Siriji, dosta ljuta reakcija Jokićeve radne skupine i ostale važnije vijesti dana

Izdvojili smo nekoliko najvažnijih događaja današnjeg dana

Pošalji Podijeli Tweetaj

Ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier danas je izjavio kako prva izvješća potvrđuju informaciju da su džihadisti Islamske države raznijeli Inina postrojenja u Siriji. ”Tražit ćemo i nova izvješća i dodatnu potvrdu, kao i procjenu štete”, rekao je Stier za N1 televiziju.

ISIS-ova agencija za propagandu Amaq pustila je videosnimku na kojoj se vidi eksplozija plinskog postrojenja Hayan, 100 kilometara istočno od Homsa. Tvrde da su to učinili s ciljem ekonomske paralize režima Bašara al Asada, jer prema njihovim tvrdnjama, plinska postrojenja s dnevnom proizvodnjom od tri milijuna kubičnih metara plina, bila su kralježnica njegova režima.

Ina je u Hayan obavljala istraživanja koja su završena 2007. godine, a dovela su do šest nalazišta plina i nafte – Jihar, Al Mahr, Jazal, Palmyra, Mustadyra i Mazrur. Eksploatacija nafte i plina stala je 2012. zbog “više sile”, odnosno sukoba u Siriji i složene političke situacije.

Petrov najavio izmjene Ustava zbog HEP-a

Predsjednik Sabora Božo Petrov je najavio da će zbog Ine i HEP-a, s ciljem zaštite tvrtki koje upravljaju resursima, mijenjati Ustav jer ne žele da se s HEP-om ponovi ono što se dogodilo s Inom.

“Što se tiče modela prodaje dionica HEP-a, ići ćemo na to da se Ustavom zaštite one tvrtke koje upravljaju resursima – vodama, šumama, energetikom, da se ne dogodi situacija kao što se dogodila u Ini. To trebamo dogovoriti s partnerima, ne želim da se za 4, 8 ili 12 godina ponovi ista situacija s Inom i s vodama. U radnoj skupini raspravljamo s partnerom”, kazao je Petrov, koji smatra da promjenom Ustava oko ovog pitanja nema potrebe za referendumom o prodaji HEP-a ili kupnji Ine.

Najave šefa Mosta o izmjeni Ustava komentirao je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić, kazavši da prijedlog nije vidio, pa ga ne može komentirati, no napomenuo je i kako nije odviše sklon čestim promjenama Ustava. Bačić je podsjetio kako su člankom 52. Ustava more, morska obala, šume, zemljišta, zrak već zaštićeni, a Ustav daje mogućnost da se ta dobra dodatno zaštite kroz zakone.

Plenković s vrhom HDZ-a raspravljao o Ini

Danas se sastao vrh HDZ-a te se raspravljalo o planu Vlade za Inu i Hrvatsku elektroprivredu. U središnjici HDZ-a, na sastanku Andreja Plenkovića s Predsjedništvom i Nacionalnim vijećem, osim o planu za HEP i Inu bilo je riječi i o pripremama za lokalne izbore, piše N1.

”Dobili smo čvrstu podršku Predsjedništva i Nacionalnog vijeća da se Ina vrati u naše ruke. Smatramo da rad na ovom modelu treba nastaviti i da je to najprimjereniji način da se ide na ponudu 25 posto minus 1 dionica HEP-a i očekujemo da je to strateški potez u interesu naše energetske sigurnosti i korak na kojem ćemo raditi tijekom godine”, rekao je Plenković.

”Što se nas tiče, od svih modela ovo je po našem uvjerenju najučinkovitiji model koji bi generirao naše tržište kapitala te smatramo da je HEP kao profitabilna kompanija na taj način u poziciji da se dodatno osnaži. Prodaja bi donijela dovoljno sredstava za otkup MOL-ovog udjela u Ini”, rekao je.

Ustavni sud o slučaju Ina MOL i arbitraži

Ustavni sud u ponedjeljak je ponovno odbacio povezanost ukinute pravomoćne presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju Ina – MOL s rezultatima arbitraže, ali i tvrdnje da su ustavni suci u tom slučaju primili mito, pozivajući u priopćenju “nadležna tijela” da se očituje o tim tvrdnjama iznesenima “u zloj vjeri” s ciljem “teškog sramoćenja” ustavnih sudaca te funkcioniranja institucija i “pravne države općenito”, javlja Hina.

U priopćenju predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića navodi se kako “Ustavni sud nije odlučivao o tome je li Sanader primio mito za prepuštanje upravljačkih prava u Ini mađarskom MOL-u, jer za to nije nadležan”.

U priopćenju se ističe da je “Ustavni sud, u skladu sa svojom ustavnom zadaćom zaštite temeljnih ljudskih prava i sloboda utvrdio da podnositelju nisu bila osigurana jamstva pravičnog suđenja propisana Ustavom i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, ne ulazeći pri tome u meritum kaznenog postupka, odnosno krivnju podnositelja za počinjenje kaznenog djela primanja mita”.

Uhićen direktor Volkswagena

Pod optužbom da je prevario Sjedinjene Države, FBI je uhitio Olivera Schmidta, direktora Volkswagena koji je suočen s optužbama da je prevario SAD, piše The New York Times. Ovo uhićenje označava eskalaciju kriminalne istrage o Volkswagenovom skandalu povezanom s varanjem na testovima o emisiji štetnih plinova.

U optužnici se navodno tvrdi da je Schmidt imao važnu ulogu u nastojanjima Volkswagena da zataji varanje na emisiji ispušnih plinova u odnosu na američke propise. U izjavi koju je dala Jeannine Ginivan, glasnogovornica Volkswagena, stoji da proizvođač automobila “nastavlja surađivati s Ministarstvom pravosuđa, ali da ne bi bilo primjereno komentirati istrage koje su u tijeku”.

Jokićeva skupina o izvješću Povjerenstva za reformu

Bivši voditelj radne skupine za provedbu Cjelovite kurikularne reforme, Boris Jokić je s članovima svojeg tima medijima poslao komentar na Izvješće Povjerenstva za unaprjeđenje reforme odgoja i obrazovanja o kurikularnoj reformi. Povjerenstvo, koje je osnovao bivši ministar obrazovanja Predrag Šustar, a čiji voditelji su zadarska rektorica Dijana Vican i državni tajnik za obrazovanje Marko Glunčić, uputilo je u Izvješću niz kritika na račun rada Jokićeve Ekspertne skupine.

Jokić traži da se izvješće ukine i ukloni sa službene stranice Ministarstva, jer se predstavljeno “Izvješće”, poručuje Jokić, “ne zasniva na objektivno utvrđenim činjenicama, već obiluje netočno prikazanim informacijama, neistinama te neprimjerenim iskazivanjem stavova bez konzultiranja svih dokumenata i komunikacije s velikim brojem osoba uključenih u rad na Cjelovitoj kurikularnoj reformi”.

Obilježavanje neustavnog dana Republike Srpske

U sklopu obilježavanja dana entiteta, kojeg je Ustavni sud već proglasio neustavnim, središtem Banja Luke danas je prodefiliralo nekoliko stotina policajaca, vatrogasaca, ratnih veterana, pripadnika civilne zaštite i ratnih veterana, a pojavio se i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je izjavio da nikad neće odustati od tog entiteta kao države.

Dodik je čestitao “dan kojega se tako dugo u povijesti čekalo” dodajući kako je Republika Srpska stvorena kao “odgovor na zov srpskog naroda da se na ovim prostorima napravi država. “Nikada nećemo odustati od onoga što jeste naš identitet, naša država, naša RS”, poručio je.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je dan entiteta 9. siječnja, odnosno dan Republike Srpske, proglasio neustavnim praznikom koji diskriminira Hrvate i Bošnjake i ukinuo ga. Unatoč tome, vlasti Republike Srpske u rujnu 2016. organizirale su referendum kojim su nastojali osporiti odluku suda, da bi u entitetskom parlamentu usvojili novi zakon o proslavljanju 9. siječnja.

Podijeli 0 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani