Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Politika & Kriminal

Razbijena skupina hrvatskih švercera koja je iz Južne Amerike prokrijumčarila više od 34 kilograma kokaina

Policijska akcija trajala je više mjeseci, pod kodnim imenom 'Dunav'

Pošalji Podijeli Tweetaj

Zadarska policija je u suradnji s austrijskim, njemačkim i nizozemskim kolegama razbila međunarodnu skupinu krijumčara kokaina koja je predvođena hrvatskim organizatorom u prošloj godini iz Južne Amerike prokrujumčarila čak 34 kilograma kokaina, čija se vrijednost u uličnoj preprodaji procjenjuje na više od deset milijuna kuna.

Krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u Nizozemsku organizirao je 66-godišnji hrvatski državljanin zajedno sa 63-godišnjim hrvatskim državljaninom, izvijestila je danas zadarska policija,s nakon višemjesečnog međunarodnog istraživanja koje je provedeno pod kodnim nazivom “Dunav”.

Tajno skladište kod Rotterdama

Prokrijumčareni kokain u Nizozemskoj osumnjičenici su skrivali u tajnom skladištu 62-godišnjeg hrvatskog državljanina u blizini Rotterdama, odakle su ga distribuirali preprodavačima u Austriji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Njih se tereti da su lani u 12 navrata nabavili i prodali oko 34 kilograma kokaina, od čega je u šest odvojenih slučajeva u Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj i Nizozemske zaplijenjeno oko 7,7 kilograma.

Pranje novca

U sklopu kriminalističkog istraživanja “Dunav” dosad je u Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj i Nizozemskoj uhićeno 13 osumnjičenika, među kojima su šestorica hrvatskih državljana te petero austrijskih i dvoje srpskih. Među hrvatskim uhićenicima, uz spomenutu trojicu, uhićeni su još 55-godišnjak i 41-godišnjak te 46-godišnjak s područja BiH.

Prilikom uhićenja policija je u pretragama pronašla veću količinu novca za koji sumnja da potječe od preprodaje kokaina, kao i poslovnu dokumentaciju koja se dovodi u vezu s pranjem novca. Ulična vrijednost preprodane droge procjenjuje se na najmanje 1,360.000 eura, odnosno 10,336.000 kuna.

Podijeli 0 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani