Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Politika & Kriminal

Predsjednik Europske komisije je održao ekstenzivan govor o krizi u EU; izvukli smo najvažnije dijelove

Iz današnjeg istupa Jeana-Claudea Junckera

European Commission's President Jean-Claude Juncker delivers a speech as he makes his State of the Union address to the European Parliament in Strasbourg, eastern France, on September 14, 2016.  / AFP PHOTO / FREDERICK FLORIN
Pošalji Podijeli Tweetaj

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker održao je govor o stanju Unije u Europskom parlamentu. Nakon Brexita i migrantske krize, jasno, dojam je kako je Unija u dubinskoj krizi. O tome je, između ostalog danas u Strasbourgu govorio Juncker. Izvukli smo nekoliko najvažnijih citata.

‘Morali bismo imati europski vojni stožer’

“Morali bismo imati europski vojni stožer i morali bismo raditi prema upostavljanju zajedničke vojne sile”, kazao je Juncker govoreći pred europskim parlamentarcima. “To bi trebala biti nadopuna NATO-u”. kazao je, javlja Independent.

‘Europska unija nije dovoljno ujedinjena’

“Mi Europljani nikad ne možemo prihvatiti da poljski radnici budu pretučeni, zlostavljani ili čak ubijeni na ulicama Essexa”, kazao je referirajući se na pet poljskih radnika koji su napadnuti nakon referenduma o izlasku iz EU, uključujući 40-godišnjeg Arkadiusza Jozwika koji je umro od ozljeda. “Europska unija nije dovoljno ujedinjena”, kazao je. “Postoje podjele i fragmetnacije… To ostavlja prostor za galopirajući populizam”, rekao je šef Europske komisije, piše Guardian.

‘Predlažemo da se udvostruči investicijski plan’

“Predlažemo da se udvostruči trajanje fonda i udvostruče njegovi financijski kapaciteti. Europski investicijski fond osigurat će najmanje 500 milijardi eura do 2020., a radit ćemo na tome da dosegnemo 630 milijardi do 2022. godine. Ako zemlje članice daju svoj doprinos možemo ići čak i brže”, kazao je. Prvotni Junckerov investicijski plan, pokrenut 2015. godine, predviđao je da se do 2018. godine mobilizira 315 milijardi eura.

‘Mnogi se pitaju je li Brexit početak razgradnje EU’

“Poštujemo britansku odluku, zbog koje nam je žao, ali opstojnost EU-a tom odlukom nije ugrožena”, rekao je Juncker. “Mnogi se pitaju je li Brexit početak razgradnje EU. Dopustite mi da konstatiram, poštujemo i u isto vrijeme žalimo zbog odluke Ujedinjenog Kraljevstva, ali EU kao takva nije u opasnosti”. Kazao je i da bi Ujedinjeno Kraljevstvo članak 50. prema kojem izlazi iz Unije, trebalo aktivirati što prije.

‘Europa koja preuzima odgovornost’

“Prije svega moramo priznati da imamo puno neriješenih problema u Europi – od visoke nezaposlenosti, socijalne nejednakosti, golemih javnih dugova, velikog izazova integriranja izbjeglica do realnih prijetnji našoj sigurnosti kod kuće i vani”, kaže Juncker. “Sljedećih 12 mjeseci ključno su razdoblje za stvaranje bolje Europe, Europe koja štiti, koja čuva europski način života, koja osnažuje naše građane, koja brani kod kuće i vani i Europe koja preuzima odgovornost”, kaže Juncker.

‘Prihvat izbjeglica mora doći dobrovoljno, iz srca’

Govoreći o izbjegličkoj krizi u Europi, rekao je kako je cilj stvaranje “europskog korpusa solidarnosti” kako bi se odgovorilo na hitne situacije poput izbjegličke krize. “Do 2020. godine želim vidjeti 100.000 Europljana kako sudjeluju”. Dodao je kako prihvaćanje izbjeglica mora biti dobrovoljno, mora doći iz srca, a ne može se nametnuti”, što je protumačeno kao svojevrsno dopuštenje zemljama koje ne žele primati izbjeglice, poput Mađarske koja će održati referendum o izbjegličkim kvotama u listopadu.

Podijeli 11 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani