Policija upala u kuće osumnjičenih za zločine na Ovčari; među uhićenima su navodno i pripadnici špalira smrti

Ostali su navodno privedeni kako bi rekli što znaju o njihovoj ulozi u događajima 1991. godine

ZADNJA IZMJENA: lis 7, 2020
Foto: Robert Anic/PIXSELL/Ilustracija

Na području Vukovarsko-srijemske županije danas je počela policijska akcija privođenja osumnjičenih za ratni zločin nad Hrvatima na Ovčari 1991. godine, objavilo je Ministarstvo unutarnjih poslova. Mediji javljaju da je uhićeno desetak osoba, najviše iz Negoslavaca. Načelnik te općine Dušan Jeckov izjavio je za Radio Borovo da je policija privela osam mještana Negoslavaca te da se uglavnom radi o ljudima koji su u ratno vrijeme bili zaposlenici Vupika.

Prema neslužbenim saznanjima Jutarnjeg lista policija za dvojicu privedenih, muškarce u dobi od 57 i 72 godine, sumnja da su bili sudionici špalira smrtni na Ovčari. Kako pojašnjava Jutarnji, vjeruje se da su ta dvojica bila dio grupe srpskih vojnika, dobrovoljaca, ali i civila civili koji su ranjenike iz Vukovarske bolnice zlostavljali na Ovčari. Od ostalih privedenih policija navodno očekuje informacije o zbivanjima na Ovčari u studenom 1991. godine, kao i o ulozi dotičnog dvojica.

Načelnik očekuje istragu zločina nad Srbima

Policija je potvrdila da je akcija u tijeku, ali detalje o tome što se događa još ne objavljuju. „Policijski službenici Radne skupine Ravnateljstva policije za istraživanje ratnih zločina u suradnji s policijskim upravama osječko-baranjskom i vukovarsko-srijemskom te Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku, na području Vukovarsko-srijemske županije provode završne radnje kriminalističkog istraživanje vezano uz počinjenje ratnog zločina iz studenog 1991. godine na Ovčari“, kazala je Hini glasnogovornica MUP-a Marina Mandić.

Načelnik Negoslavaca Jeckov više je puta u javnosti govorio o optužbama da se u tom mjestu kriju ratni zločinci. Danas se požalio zbog toga što se ponovno uznemiruje stanovnike mjesta koji su policiji već kazali što znaju o događajima 1991. godine. „Ne želeći ulaziti u domenu ove istrage, ona će ići svojim tokom, ali da bi Hrvatska funkcionirala kao pravna i pravedna država bilo bi poželjno da se istim takvim intenzitetom provode istrage i nad pripadnicima većinskog naroda, zbog ratnih zločina počinjenih nad Srbima, naravno gdje za to postoje osnovani dokazi“, rekao je Jeckov, javlja Radio Borovo.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2146 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program