Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Politika & Kriminal

Policija suzavcem na izbjeglice koje su probile ogradu na pruzi kod Gevgelije, među ozlijeđenima i djeca

Više od 6000 migranata blokirano je na makedonsko-grčkoj granici

Pošalji Podijeli Tweetaj

Nekoliko stotina izbjeglica iz Sirije i Iraka probilo je ogradu na pruzi kod Gevgelije. Policija je na migrante bacila suzavac i dimne bombe, a oni su uzvratili kamenjem, javlja N1. Podsjetimo, više od 6000 izbjeglica i migranata bilo je jutros blokirano na makedonsko-grčkom graničnom prijelazu, priopćila je grčka policija.

Među ozlijeđenima su i djeca koja, kako piše na stranici Liječnika bez granica, stalno pristižu na liječenje. “Imali smo 15 pacijenata, od čega devetero djece s problemima s disanjem i sedam pacijenata, uključujući troje djece, ozlijeđenih na ogradi”, navodi MSF.

Makedonska granica je zatvorena, a vlasti su od jutros dopustile da iz Grčke u Makedoniju prijeđe 300 migranata, većinom Iračana i Sirijaca. Gomilanje izbjeglica na grčko-makedonskoj granici počelo je prošloga tjedna, kada je Makedonija uvela strožu kontrolu dokumenata iračkih i sirijskih državljana, kao što su to napravile i druge zemlje s balkanske rute.

25 tisuća izbjeglica trenutno u Grčkoj

Izbjeglički prihvatni centar Idomeni na grčkoj strani granice može primiti samo oko 2000 ljudi, i to na kratki boravak. Centar je pod takvim pritiskom da mnogi moraju spavati na otvorenom, čekati satima da dobiju hranu i vodu te čekati u dugim redovima za sanitarni čvor, opisuje stanje njemačka agencija dpa.

Tijekom čitave nedjelje Makedonija nije dopustila gotovo nijednom migrantu da prijeđe granicu dok je prethodnog dana 300 Iračana i Sirijaca dobilo dopuštenje da uđe u tu zemlju.

U ponedjeljak je u Atenu došao trajekt s 1800 novih izbjeglica. Po UNHCR-u, oko 3000 ljudi dolazi na grčke otoke svaki dan. Po izvješćima grčkih medija, trenutno je više od 25.000 izbjeglica širom zemlje, uključivo one u Idomeniju i one koji još čekaju na otocima.

Upozorenje njemačke kancelarke

Njemačka kancelarka Angela Merkel jučer je pozvala svoje europske partnere da pronađu zajedničko rješenje izbjegličke krize, rekavši da Europa ne smije dopustiti da se u Grčkoj stvori kaos nakon pooštravanja uvjeta za prihvat izbjeglica u zemljama na balkanskoj ruti.

Merkel je u televizijskom intervjuu za mrežu ARD rekla da koristi svu svoju snagu da pronađe europsko rješenje i da se riješe uzroci migracija, pogotovo u Siriji. Istaknula je i kako nema “plan B” za rješenje izbjegličke krize ako Europa ne uspije postići dogovor s Turskom da se uspori priljev izbjeglica u Europu.

Usko grlo u Grčkoj

Naglasila je da nije vrijeme za razmišljanje o alternativama poput zatvaranja državnih granica. Također, kritizirala je Austriju i nekoliko balkanskih zemalja koje su uvele stroge kontrole na granici i ograničile dnevni ulazak migranata, što je stvorilo “usko grlo” u Grčkoj, s obzirom da izbjeglice i dalje čamcima pristižu iz Turske.

“Vjerujete li zaista da su se zemlje eurozone borile do kraja da bi Grčka zadržala euro… da bi se godinu dana kasnije pustilo da Grčka zapadne u kaos”, upitala je Merkel.

Podijeli 5 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani