Plenković: ‘Pogledao sam snimku napada, nije se dogodio slučajno’

'Vjerujem da će istraga pokazati zašto je došao baš tamo', dodao je premijer

ZADNJA IZMJENA: lis 16, 2020

Andrej Plenković i danas se nalazi u Bruxellesu gdje se na dvodnevnom summitu sastao s liderima EU. U izjavi nakon sastanka kazao je kako su razgovarali o trgovinskom sporazumu nakon Brexita, pandemiji koronavirusa i klimatskoj politici te odnosu prema Africi, piše Večernji list.

Odgovarajući na novinarska pitanja, osvrnuo se na izjavu predsjednika Zorana Milanovića i šefa SDP-a Peđe Grbina da se napad, koji se odgodio na Markovom trgu, mogao dogoditi bilo gdje.

Napad je s namjerom

“Ja sam kao predsjednik Vlade u zgradi u kojoj sam šef otišao vidjeti snimke napada i vidio da to nije trebao biti bilo tko. Nego je baš s namjerom bilo. Došao je baš pred zgradu Vlade i zato vjerujem da će istraga pokazati zašto je došao baš tamo. To minimiziranje i relativiziranje je zabrinjavajuće”, rekao je Plenković.

Potom je kazao kako u Hrvatskoj postoji desnica s Miroslavom Škorom na čelu, koja gotovo odobrava događaj, dok s druge strane postoji ljevica koja ga minimizira. “Moramo biti jasni i reći što se zbiva. Imamo događaj bez presedana. Da je netko iz SDP-a bio premijer i ovo se dogodilo, bio bih prvi koji bi se solidarizirao, i tražio od nadležnih da se ispitaju motivi i razlozi”, kazao je.

Takvi događaji inspiriraju druge

Upitan na koga se on trenutno može osloniti, ako institucije poput predsjednika države ne detektiraju ovo kao problem, rekao je da se oslanja na činjenice i istinu.

“Otkad se dogodio napad u ponedjeljak uslijedio je niz novih prijetnji koje su vrlo eksplicitne. Nije me strah, naprotiv. Ono što vam želim reći je da ovakvi događaji inspiriraju druge kojima je na isti način temeljem utjecaja koji djeluju u javnom prostoru došlo do radikalizacije i indoktrinacije. Ne postaju ljudi radikalni samo tako, negdje se napajaju”, rekao je premijer.

Zdravka Grund
Telegram autor
1858 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program