Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Politika & Kriminal

Petrov je prije izbora jasno poručivao kako Plenković ne može biti premijer, znače li ovi idilični pregovori da je reterirao

Iz HDZ-a stižu poruke kako će Plenković sigurno biti premijer

dvojica
Pošalji Podijeli Tweetaj

“Demokratski standard je da predsjednik stranke koja je dobila najveće povjerenje građana bude predsjednik vlade i to je apsolutno nešto na čemu ćemo inzistirati”, rekao je jutros glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković na upit hoće li HDZ u pregovorima s Mostom inzistirati da Andrej Plenković bude premijer.

Kako neslužbeno doznaje Večernji list, izgleda da ni Most nema ništa protiv toga da upravo Plenković bude premijer. Ako je to doista tako, značilo bi da se čelnik Mosta Božo Petrov predomislio. Petrov je i jutros, uoči sjednice tehničke Vlade, poručio da su pregovori s HDZ-om pozitivniji i konstruktivniji nego oni prijašnji te da vjeruje kako će pregovori završiti unutar tjedan, dva.

Izričiti Petrov

No, čelnik Mosta je sredinom kolovoza jasno odbacio mogućnost da bi Most za premijera podržao Zorana Milanovića ili Andreja Plenkovića. “Ja mogu dati vrlo jasna objašnjenja zbog čega ne može biti niti gospodin Plenković, niti gospodin Milanović”, rekao je Petrov u intervjuu za Novu TV, govoreći o mjestu premijera.

Na upit novinara što ako oni budu na tome inzistirali, Petrov je pomalo ironično rekao: “Odlično. Super, neka budu, ako mogu biti.” S obzirom na to da je novinar Mislav Bago inzistirao na pojašnjenju zašto lider neke od stranaka koja će, evidentno, osvojiti najveći broj glasova ne bi mogao biti premijer, Petrov je ponovio da ne misli popustiti po tom pitanju.

Plenković neprihvatljiv iz više razloga

“Oni neće biti. Ako bude do mene onda oni neće biti. Jasno je da se neke stvari mogu promijeniti, ali ono što za nas nije prihvatljivo, nije prihvatljiv gospodin Plenković iz više razloga i to nije samo zbog gospodina Plenkovića, nego zbog svih grupacija unutar HDZ-a koje su ostale, koje su na kraju srušile vladu i svih političkih unutrašnjih lobija i kompletnog sustava kojeg su postavili zadnjih 20 godina”.

Utvrdio je da su Mostu neki drugi kandidati iz te dvije stranke prihvatljivi, a na opasku da “kadrovira u HDZ-u i SDP-u”, još je jednom direktno ponovio kako Plenkovića, ni Milanovića neće podržati. “Mi ne kadroviramo u HDZ-u ili u SDP-u, oni imaju mogućnost ponuditi svoje kandidate, a ukoliko nude sami sebe mi nećemo prihvatiti, o čemu je problem?” govorio je čelnik Mosta u kolovozu.

No, prema pisanju Večernjeg, Petrov je već promijenio mišljenje. Ukoliko se pak uspostavi da nije, HDZ bi, ako nastavi inzistirati na Plenkoviću kao premijeru, mogao biti prisiljen podršku za sastavljanje Vlade potražiti kod nekih drugih potencijalnih partnera.

Podijeli 199 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani