Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Politika & Kriminal

Petrov bi sad zbog Ine i zaštite HEP-a mijenjao Ustav, ali je malo nejasno o kakvoj točno zaštiti priča

Ustav, naime, već u Članku 52 štiti bogatstva koja je nabrojao

Pošalji Podijeli Tweetaj

Predsjednik Sabora Božo Petrov najavio je izmjenu Ustava zbog Ine i HEP-a, piše N1. “Što se tiče Ine, rekli smo da je jedan od modela i prodaja dionica HEP-a. Javnost će saznati što je nužno da bi se vratila Ina”, rekao je Petrov i dodao kako radna skupina djeluje te da bi se javnost trebala strpiti.

“Što se tiče modela prodaje dionica HEP-a, ići ćemo na to da se Ustavom zaštite one tvrtke koje upravljaju resursima – vodama, šumama, energetikom, da se ne dogodi situacija kao što se dogodila u Ini. To trebamo dogovoriti s partnerima, ne želim da se za 4, 8 ili 12 godina ne ponovi ista situacija s Inom i s vodama. U radnoj skupini raspravljamo s partnerom”, kazao je Petrov.

Ustav već štiti prirodna bogatstva

No malo je nejasno o kakvoj to zaštiti priča Petrovi, budući Ustav u Članku 52. već štiti nabrojana prirodna bogatstva. “More, morska obala i otoci, vode, zračni prostor, rudno blago i druga prirodna bogatstva, ali i zemljište, šume, biljni i životinjski svijet, drugi dijelovi prirode, nekretnine i stvari od osobitog kulturnoga, povijesnoga, gospodarskog i ekološkog značenja, za koje je zakonom određeno da su od interesa za Republiku Hrvatsku, imaju njezinu osobitu zaštitu.

Zakonom se određuje način na koji dobra od interesa za Republiku Hrvatsku mogu upotrebljavati i iskorištavati ovlaštenici prava na njima i vlasnici, te naknada za ograničenja kojima su podrvgnuti”, stoji u spomenutom članku Ustava.

Petrov kaže i kako smatra da unošenjem izmjena u Ustav, neće biti potrebe za referendumom o prodaji HEP-a ili kupnji Ine. “Ne želim političke trgovine vezane za Ustav – smatram da je ovo pitanje iznad svih pitanja. Izrada nacrta ustavnih promjena može krenuti s radom”, zaključio je Petrov.

Pročitaj i ovo   
Podijeli 0 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani