Ovo je YouTube filmić koji je Boras platio sa 198.000 kuna javnog novca. U naslovu ima tipfeler, potpuni je urnebes

U pričici u formi PowerPoint prezentacije izmjenjuju se kadrovi raznih fotografija i arhivskih snimaka, a tu su i krupne greške

ZADNJA IZMJENA: ruj 10, 2020

Film “Počasni doktori Sveučilišta u Zagrebu”, koji je za 198.750 kuna javnog, sveučilišnog novca snimio Jakov Sedlar i koji dosad nigdje nije bio javno dostupan, jučer je napokon objavljen na Youtube kanalu Sveučilišta u Zagrebu. Tako javnost može provjeriti o kakvom se filmiću radi i za što je rektor Boras točno platio Sedlaru. Pričica u formi PowerPoint prezentacije traje 9 minuta i 22 sekundi, izmjenjuju se kadrovi raznih fotografija, arhivskih snimaka i dokumenata. Žive slike gotovo i nema, osim zračne snimke zgrade Sveučilišta na Trgu Republike Hrvatske.

Greške i nepravilnosti u ovom prilično skupom uratku, na Facebooku je jučer popisao filmski redatelj Nebojša Slijepčević. Kako ocjenjuje u svom statusu, u izradi ovog sveučilišnog uratka nije bilo ni dana snimanja. “Sastoji se isključivo od arhivskih snimki, a s obzirom da izvor nije naveden, možemo samo zaključiti da su i one ukradene”, piše Slijepčević. Zatim ukazuje da se na minuti 3:20 filma pojavljuje crna rupa u trajanju od cijelih sedam sekundi. “Nakon toga je ostao placeholder, natpis ‘ovo je popis studenata, nemamo doktora'”, razlaže dalje.

‘Trećerazredna TV vinjeta’

Drugim riječima, u montaži filma ostao je radni natpis kojemu tu ili nije trebalo biti mjesto ili je, očigledno, trebalo pisati nešto drugo. “Dvjesto tisuća kuna za devet minuta i jedanaest sekundi, ako mu velikodušno pribrojimo i ovih 7 sekundi crnine. Dvjesto tisuća, za nedovršenu trećerazrednu TV vinjetu”, piše Slijepčević.

Daje i zgodnu usporedbu; ističe kako je prosjek na zadnjem HAVC-ovom natječaju za dugometražni dokumentarni film bio tek nešto veći (225.000 kn) od iznosa koji je Boras isplatio Sedlaru za uradak o počasnim doktorima Sveučilišta u Zagrebu (198.750 kn). Dodaje i kako je hvaljeni film Srbenka, koji je napisao i režirao, za svojih 70 minuta od HAVC-a dobio 200.000 kuna. “Srećom, na špici ovog “filma” potpisali su se autori, pa i producent, Damir Boras. Za buduće generacije, i za istražne organe”, zaključuje Slijepčević.

Ovaj “film” platilo je ZG sveučiliste 198.750kn.Po svemu sudeci, u izradi tog "filma" nije bilo ni dana snimanja….

Posted by Nebojsa Slijepcevic on Wednesday, September 9, 2020

Sveučilište u Zagebu

Spomenimo i kako se otužna zbilja ovoga filma pod producentskom palicom rektora Sveučilišta u Zagrebu, nazire već u njegovoj šestoj sekundi, kada se u kadru pojavljuje naziv filma. On je, naime, napisan pogrešno jer piše, doslovno, ‘Počasni doktori Sveučilišta u Zagebu’. Drugim riječima, Sveučilište u Zagrebu iskeširalo je gotovo 200.000 kuna za “film” u kojem, samo za početak, piše da se radi o Sveučilištu u Zagebu.

 

‘Boras je moj frend, zašto bih mu naplatio?’

Spomenimo i kako je Srednja.hr jučer razgovarala sa Sedlarom, inače i Borasovim posebnim savjetnikom za kulturu, koji im je kazao da sve što radi za Sveučilište – radi pro bono. Novcem koji je dobio od Sveučilišta, kaže, platio je suradnike i studio. “Već nekoliko godina režiram promocije doktoranada i ni za to nisam uzeo ni kune. Redatelji prije mene za to su uzimali i po 25-30 tisuća kuna po promociji”, kazao je Sedlar za portal Srednja.hr, a potom i ljubazno pojasnio zašto to radi.

“Boras je moj frend još od ’72., kad sam ja igrao vaterpolo, a on tenis. Zašto bih mu što naplatio?”, zaključio je Sedlar. Inače, Srednja.hr jučer je objavila kako je Sedlar, osim filma o počasnim doktorima i hrvatskim sportskim legendama, za Farmaceutsko-biokemijski fakultet snimio film “Ljepota studiranja”. Film je s PDV-om plaćen 62.500,00 kuna, na račun Sedlarove tvrtke Oluja film. Uradak je dosad prikazan samo jednom, za Dan fakulteta 2019. Na upit Srednja.hr o ovome filmu, Sedlar je potvrdio informaciju da ga je snimio i potom je otkrio kako je za isti fakultet radio još jedan film, “za koji se ni ne sjeća koliko su isplatili njegovu tvrtku”.

Dora Kršul
Telegram autor
360 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program