Ovo djeluje kao trolanje: Milanović ne želi na summit Inicijative 3 mora, koju naziva paradom. Plenković uskače umjesto njega

Hoće li ova odluka izazvati novu polemiku između predsjednika i premijera?

ZADNJA IZMJENA: lis 16, 2020

Predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković već neko vrijeme nisu u idiličnim odnosima, a njihova žustra, višetjedna polemika mogla bi se preliti i na vanjsku politiku. Razlog za to je pomalo iznenađujuć – virtualni summit Inicijative tri mora.

Na summit, koji zbog epidemije koronavirusa Estonija organizira u virtualnom formatu, pozvan je bio predsjednik Milanović, ali su nam iz njegovog ureda ovoga tjedna potvrdili da on neće sudjelovati. “U dogovoru s Predsjednikom Republike, Hrvatsku će predstavljati ministar vanjskih i europskih poslova”, odgovorili su s Pantovčaka na naš upit.

Neočekivani obrat

Dva dana kasnije došlo je, međutim, do zanimljivog obrata. Iz Vlade su nam danas službeno potvrdili da Hrvatsku na summitu ipak neće predstavljati Gordan Grlić Radman, nego – premijer Plenković.

To je prilično neočekivana informacija, pogotovo u svjetlu odgovora koji smo u srijedu dobili iz Ureda predsjednika. “Predsjednik Republike smatra kako je u ovom trenutku zastupljenost Hrvatske na razini ministra vanjskih i europskih poslova odgovarajuća razina”, ustvrdili su s Pantovčaka.

‘Odgovarajuća razina’

Premijer se, očito, nije složio sa stavom predsjednika oko “odgovarajuće razine” – pa će, umjesto Radmana, u ponedjeljak, 19. listopada na virtualnom summitu Hrvatsku predstavljati predsjednik Vlade, a ne šef diplomacije.

U Vladi, doduše, ne žele pridavati političku važnost činjenici da će Plenković uskočiti na događaj na koji je formalno bio pozvan Milanović, ali na njemu nije planirao sudjelovati. Prema neslužbenim informacijama, smatraju tek da je dobro da Hrvatska bude predstavljena na visokoj političkoj razini i da tako potvrdi svoju zainteresiranost za Inicijativu koja okuplja 12 članica EU-a, uz Njemačku i SAD kao partnere.

Bez logističkih zavrzlama

Ne treba, vjerojatno, zanemariti ni činjenicu da se radi o virtualnom događaju. Sudjelovanje nije pretjerani logistički izazov, premijer ne mora odvojiti cijeli dan u svom rasporedu niti putovati u Tallinn, što je zasigurno olakšalo njegovo uključivanje na summit.

No, to što je odlučio da je on, a ne Radman “odgovarajuća razina”, može se, dakako, tumačiti i kao svojevrsna poruka predsjedniku države, pa čak i ako u Vladi to ne budu interpretirali na taj način.

Novi entuzijazam

Milanović je prilično kritičan prema Inicijativi i njezinoj svrsi i vrijednosti: u kampanji ju je, ponovimo, nazivao običnom paradom, a kad su SAD najavile da će osigurati milijardu dolara za investicijski fond Inicijative, ustvrdio je da, ako se radi o iznosu za cijelu regiju, to “nije dovoljno za kavu”.

Plenković, pak, u prvom mandatu nije pokazivao pretjerani entuzijazam za Inicijativu tri mora – u to je vrijeme Inicijativu promovirala bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović – mada je nikada nije ni kritizirao.

Čini se, ipak, da je premijerov interes za Inicijativu na početku drugog mandata živnuo: osim što će sam sudjelovati na virtualnom summitu, Vlada je ovoga tjedna odlučila da će, putem Hrvatske banke za obnovu i razvoj, sudjelovati u investicijskom fondu s iznosom do 20 milijuna eura.

Irena Frlan Gašparović
Telegram autor
500 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program