Odustani // Pritisni ENTER za pretraživanje
Politika & Kriminal

Barack Obama stigao na Aljasku i pozvao svijet na hitnu globalnu akciju zbog klimatskih promjena na Zemlji

Obama je u svom trodnevnom posjetu Aljasci posjetio ledenjak Exit

Pošalji Podijeli Tweetaj

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u utorak da ledenjaci na Aljasci, koji se otapaju, pokazuju opasnosti klimatskih promjena.

Obama je u ponedjeljak započeo svoj trodnevni posjet Aljasci kako bi skrenuo pažnju na hitnu globalnu akciju protiv klimatskih promjena na Zemlji koja se suočava s topljenjem ledenjaka i podizanjem razine mora i oceana.

U godinu dana ledenjak izgubio čak 57 metara

On je rekao da je ledenjak Exit nedaleko od Sewarda svake godine sve manji zbog toga što je sve toplije te da se taj proces ubrzava i “šalje poruku”. Ledenjak se povlači 200 godina i izgubio je dva kilometra od 1815., a prošle godine je izgubio 57 metara, priopćio je Nacionalni park fjordova Kenai.

US President Barack Obama stands on the bow of the "Viewfinder" during a stop in Thumb Cove while touring Kenai Fjords National Park on September 1, 2015 in Seward, Alaska. AFP PHOTO/MANDEL NGAN

Također je rekao da SAD mora brzo nabaviti barem jedan novi teški ledolomac za američki Arktik, čija je cijena oko milijardu dolara. Na to već dugo pozivaju zainteresirani za razvoj Arktika jer klimatske promjene otvaraju tu regiju za veći promet, iskopavanje i bušenje nafte.

Prema prvotnom planu, vlada je trebala kupiti ledolomac 2022., ali je prema novom Obaminom rasporedu sada plan da se to učini do 2020. godine, samo prvo treba uvjeriti Kongres. SAD je imao sedam ledolomaca. Rusija trenutačno ima 40, a planira ili se gradi još 11. “Tehnički, mi imamo tri, a operativno samo dva”, rekao je Obama novinarima u Sewardu.

US President Barack Obama looks at a glacier during a stop in Thumb Cove while touring Kenai Fjords National Park on September 1, 2015 in Seward, Alaska. AFP PHOTO/MANDEL NGAN
Obama u razgledavanju ledenjaka u Kenai Fjords nacionalnom parku - AFP

Najbrža erozija na svijetu

Američki predsjednik istaknuo je u ponedjeljak u Anchorageu da se svjetski čelnici moraju na summitu UN-a u prosincu složiti oko smanjenja emisija ugljika s obzirom na to da se klima mijenja brže nego li se poduzimaju napori na smanjenju globalnog zagrijavanja.

Na sastanku posvećenom klimatskim promjenama Obama je kazao da SAD priznaje da u velikoj mjeri sudjeluje u podizanju prosječne temperature na Zemlji te da prihvaća svoju odgovornost da pomogne riješiti problem.

Arktik već doživljava učinke klimatskih promjena, kazao je Obama upozorivši da Aljaska ima “jednu od najbržih stopa erozije obale na svijetu”, što predstavlja prijetnju obalnim naseljima.

US-POLITICS-OBAMA-ENVIRONMENT-OBAMA

Podijeli 67 Tweetaj 0 Pošalji E-mailom
Ovaj članak ima komentara. Klikni ovdje za čitanje.

Prijava na Newsletter

Odustani